
Peter Vanwijnsberghe
Peter Vanwijnsberghe is eindredacteur van Eos Wetenschap.
Meest behandelde onderwerpen:

‘Alles wordt gepersonaliseerd, ook de geneeskunde. Pilletjes waarmee je alle patiënten geneest bestaan niet’
Technologie roept soms weerstand op. In hoeverre houden de vier Vlaamse onderzoekscentra hiermee rekening? Eos sprak met de directeurs. ‘Het is onze taak om het publieke debat te voeden met wetenschappelijk correcte informatie.’

‘In de toekomst kunnen we een vaccin in een paar dagen synthetiseren’
De wereld - en de wetenschap - staat voor grote maatschappelijke kwesties. Welke innovatie is de komende eeuw wereldwijd het meest nodig? Eos sprak met de directeurs van de vier technologische sleutelspelers.

‘Als we onze sterktes samenbrengen, liggen er echte doorbraken in het verschiet’
De wereld staat voor enorme uitdagingen. Ook in Vlaanderen zoeken wetenschappers naar oplossingen. Een gesprek met vier technologische sleutelspelers over innovatie en duurzaamheid.

Een astronaut van eigen bodem
De kans dat een Belg het nieuwe astronautenkorps van ESA vervoegt is bijzonder klein. Maar er is hoop: bij de laatste 1.500 kandidaten is een 34-jarige anesthesist uit Turnhout.

Niels de Winter wint de Eos Pipet 2021
Geoloog Niels de Winter (31) verfijnt de modellen van klimaatwetenschappers door fossiele schelpen te analyseren. Zijn meer dan ooit actuele onderzoek werd donderdagavond bekroond met de Eos Pipet i.s.m. de Jonge Academie.

Cassandra Alighieri wint de publieksprijs Eos Pipet 2021
Logopedist Cassandra Alighieri (25), die de spraak en articulatie van kinderen met een schisis onderzoekt, sleepte donderdagavond de publieksprijs van de Eos Pipet in de wacht. In een online poll kreeg zij de meeste van de bijna vijfduizend stemmen achter haar naam.

‘Het onrecht gaat niet alleen over het verleden’
België en Nederland, twee kleine landen met een enorme overzeese schaduw. Met Congo en Revolusi schreef David Van Reybrouck hun koloniale geschiedenissen neer. Uit een verlangen om pijn erkenbaar te maken, en ook om te waarschuwen voor een nieuwe vorm van kolonisatie.

Geen bugs maar bacteriën in je smartphone
De geleidende materialen in onze elektronische apparaten zijn belastend voor het milieu. Robin Bonné wil ze vervangen door biologisch afbreekbare micro-organismen.

Boetseren met metaal
Door gallium kneedbaar te maken krijgt het metaal interessante nieuwe toepassingen.