
Peter Vanwijnsberghe
Peter Vanwijnsberghe is freelance journalist.
Meest behandelde onderwerpen:

Nee, met DNA en AI kun je de tronie van een moordenaar niet nabouwen
Een klodder speeksel gevonden op een plaats delict? Nog even, en je kunt het DNA in een AI-model draaien om een volledige 3D-reconstructie te krijgen van het gezicht van de dader. Dat toekomstbeeld lijkt een nieuwe Chinese studie te schetsen. Maar zelfs als het onderzoek gefundeerd zou zijn, blijft de vraag of zo’n model nuttig en wenselijk is. ‘Ik vind dit ronduit gevaarlijk.’

Deze ‘ijsbatterij’ kan een volledig hotel koelen
Een Amerikaanse start-up ontwerpt airco’s die energie opslaan als een batterij, om zo het elektriciteitsnet tijdens piekuren te ontzien.

AI breekt door in Vlaanderen, met dank aan ChatGPT
Een op de vijf Vlamingen gebruikt regelmatig ChatGPT of andere generatieve AI voor werk of studie. Daarmee is artificiële intelligentie sneller ingeburgerd dan Netflix of TikTok. Toch betekent dat niet dat we die ontwikkelingen zonder meer omarmen. ‘We trekken lessen uit onze omgang met smartphones en sociale media.’

Elon Musk heeft een wild plan om hersenen te linken aan computers
Draden gekoppeld aan een chip lezen de hersenactiviteit en een robot naait ze in het brein.

Warre Clarys wint de Eos-prijs 2023
Industrieel wetenschapper Warre Clarys wint de Eos-prijs voor zijn masterproef over huidtumoren. Clarys werkte een nieuwe manier uit om die te detecteren. Clarys ontvangt een geldbedrag van 1.500 euro.

ChatGPT laat woordkruimels na in een tekst en geeft zichzelf daarmee bloot
Als docent, thesisbegeleider of promotor blijft het moeilijk om een student te betrappen op oneigenlijk gebruik van ChatGPT. Al laat de chatbot wel degelijk sporen na in een tekst.

De taal kruipt waar ze niet gaan kan, toont de verspreiding van Bantoe in Afrika
Genetisch onderzoek toont voor het eerst welke migratieroutes West-Afrikaanse Bantoesprekers duizenden jaren geleden namen. De reizigers lieten zich allerminst afschrikken door hoogvlaktes, regenwouden of woestijnen. De bevindingen kunnen ook onderzoek naar gezondheidsproblemen in Congo bevorderen.

Deze robotchemicus kan zuurstof produceren op Mars
Een Marsrobot met mechanische arm en artificiële intelligentie zet water om in zuurstof. Daarvoor gebruikt hij lokale gesteenten en mineralen.

De oudste en verste snelle radioflits ooit gemeten
Snelle radioflitsen zijn moeilijk waar te nemen, zeker exemplaren van 8 miljard jaar oud. Maar ze kunnen ons leren waaruit de ruimte tussen sterrenstelsels bestaat.