Technologie

‘Snelle wetenschap dankzij Twitter’
Meer dan ooit stond ik dit jaar versteld van de snelheid waarmee de wetenschap open en transparant gedeeld wordt via digitale kanalen, in het bijzonder de sociale media.

Op elk potje past een robot(je)
Killerrobots op zoek naar werelddominantie, het blijft een populair thema in boeken en films. Gelukkig zijn robots in “de echte wereld” vredelievender: ze verlichten ons werken of redden zelfs ons leven.

Elon Musk bouwde onbedoeld een alternatief voor gps
Iedereen vindt het gps-systeem handig, maar volmaakt is het niet. Een stel Amerikaanse wetenschappers heeft er een alternatief voor gevonden. Dat deden ze door satellieten van SpaceX te ‘hacken’.

Wie verdient de Eos-scriptieprijs? Stem mee!
Een nauwkeurige magnetometer, luchtzuiverend asfalt, expressieve spraakcomputers, larven die kippenmest eten en gepersonaliseerde preventie van nierstenen. Deze vijf studenten maken kans op onze Eos-scriptieprijs.

Kun jij nog zonder wetenschap?
Het vaccin dat je onlangs kreeg tegen het coronavirus, de smartphone in je broekzak, de serie die je ‘s avonds bingewatcht: de Dag van de Wetenschap brengt dit jaar een ode aan alles wat je leven beter, makkelijker en leuker maakt, maar er niet was geweest zonder wetenschap.

Elektromagnetische stralingswaarden gemeten op commercieel 5G-netwerk voldoen aan WHO-normen
Onderzoekers van imec en UGent hebben voor het eerst de elektromagnetische straling van een commercieel 5G-netwerk in kaart gebracht. Dit zijn hun belangrijkste conclusies.

Opnieuw leren stappen met virtual reality
Vaak zal wie een beroerte krijgt opnieuw moeten leren stappen. Helaas is zo'n revalidatie -uren stappen op een loopband- doorgaans erg saai en dus lastig vol te houden. Om patiënten meer uit te dagen onderzoekt Emma De Keersmaecker (VUB - FWO) hoe ze hen met een VR-bril in een virtuele wereld kan laten revalideren.

Een zenuwstelstel van glasvezels laat vliegtuigen voelen
De volgende generatie vliegtuigen zal kunnen voelen wanneer ze schade oplopen, dankzij een zenuwstelsel van glasvezels. Ingenieur Sidney Goossens (VUB) ontwikkelt deze technologie met behulp van glasvezels. Op die manier wil hij vliegtuigen veiliger en milieuvriendelijker maken.

Nog even geduld, de Metaverse heeft tijd nodig (en veel nieuwe technologie)
Facebook-oprichter Mark Zuckerberg ziet ons binnenkort verhuizen naar de Metaverse. Maar die droom van een virtuele wereld roept heel wat vragen op. Is de ontwikkeling van een metaverse op korte termijn wel haalbaar? Of is de bekendmaking van het project eerder een afleidingsmanoeuvre?

Chiptekort zorgt voor slomere electronica
Diverse fabrikanten van solid state disks (SSD’s) zouden hun geheugenschijven onaangekondigd in tragere uitvoeringen op de markt hebben gebracht.

700 TB via lasers
Het moederbedrijf van Google test laserinternet als alternatief voor fiber.

Hoe technologie de wetenschap versnelt
Meer dan tien jaar geleden waagde VIB zich aan een gedurfde missie: een gestage, goed onderbouwde en gevalideerde toevoer van technologische tools toegankelijk te maken voor onderzoekers.

Hoe bacteriële eiwitten leidden tot gebruiksvriendelijke apparatuur voor DNA-analyse
Een bij VIB onderzocht bacterieel eiwit werd ingezet voor de ontwikkeling van gebruiksvriendelijke DNA-analyseapparatuur.

Hoe enkele restjes kamelenbloed leidden tot 5 VIB-spin-offs en veel nieuwe toepassingen
Begin jaren negentig. Een Belgische wetenschapper, Serge Muyldermans, koopt in Marokko een kameel voor 40.000 Belgische frank. Deze zou wel eens het begin kunnen inluiden van een veelbelovend nieuw onderzoek voor hem en wijlen VUB-professor Raymond Hamers.

Maak je elektronica proper … met modder
In onze vijvers en zeeën leeft een draadvormige bacterie die elektrische stroom kan geleiden over ongeziene afstanden. Wij namen deze ‘kabelbacterie’ onder de loep en vonden een interessant netwerk aan elektrische draadjes die veel gemeen hebben met de draadjes in onze elektronica. Klaar voor duurzame computerchips met bacteriën?

Zweten om de tijd te weten
Een kleine brandstofcel die zweet omzet in stroom moet ervoor zorgen dat wearables nooit meer aan de lader hoeven.

Slechte wifi? Doe gewoon het licht aan!
Draadloos internet, het kan ook via licht. Door ledlampen onzichtbaar snel te laten knipperen kunnen we lifi creëren, en zo jouw wifiverbinding verbeteren. Maar wat als iemand het licht blokkeert? Ik zocht naar concrete oplossingen om lifi niet alleen supersnel, maar ook zeer stabiel te maken.

Dankzij piepklein robotinstrument moet chirurg niet meer snijden
Wat met bestaande stijve instrumenten niet kon, lukt wel met dit flexibele instrument zo klein als een wattenstaafje. Chirurgen kunnen ermee opereren via de neusholte zonder gezond weefsel te beschadigen. Zo vermijden ze littekens in het gezicht én herstel je sneller.