Technologie
Zaterdag in Eos Insider - AI-muziek gaat viraal
Word lid van Eos Insider en ontvang één keer per week een inspirerend, prikkelend of anders interessant premium artikel rechtsreeks in je mailbox.
Wandeling brengt Brusselse dataverzameling in kaart: ‘Ook deelstepbedrijven verkopen massaal hun data’
Camera's, geluidsbakens en zelfs deelfietsen: steden zitten vol met technologieën die data over ons verzamelen. Het Brusselse onderzoeksinstituut FARI organiseert sinds kort datawandelingen waarbij je die virtuele laag van de stad ontdekt. Eos wandelde mee. ‘Niet alle dataverzameling is noodzakelijk slecht.’
Van eierkartonnen tot metamaterialen: de zoektocht naar stilte
Minstens één miljoen levensjaren gaan jaarlijks verloren in West-Europa door geluidsoverlast van het verkeer. Stilte creëren is niet eenvoudig. Wetenschappers gebruiken zelfs buitennatuurlijke oplossingen, genaamd metamaterialen.
De verbrandingsmotor: van oorzaak naar oplossing voor de energietransitie
Verbrandingsmotoren, zoals we kennen uit gewone auto’s, hebben eerlijkheidshalve niet de beste reputatie. En toch hebben ze nog steeds een toekomst in de energiemix want we kunnen af van de nadelen die ze op dit moment nog hebben.
Nooit meer in de file dankzij mieren en sterrenstelsels?
Een neurowetenschapper, een bioloog, een fysicus en een artificieel intelligent systeem stappen een podium op. Kunnen zij vanuit hun expertise het fileprobleem oplossen? Dat was de vraag tijdens een panelgesprek van Eos Wetenschap op het Nerdland Festival. Het leverde even boeiende als irrelevante oplossingen op.
De dood van de spreker
Taalmodellen als ChatGPT kunnen enorm lange, zeer correct geschreven teksten fabriceren. Op verzoek houden ze ook rekening met de gevoelens van de lezer. Maakt het dan nog wel uit wie iets zegt of schrijft?
Wetenschapsprijs voor Antwerpse scholieren
Op 24 mei werd de jaarlijkse Eos Wetenschapsprijs UAntwerpen uitgereikt aan elf Antwerpse middelbare scholieren.
Goal of géén goal: scoort artificiële intelligentie ook in de voetbalwereld?
Meer en meer beroepen voetbalclubs zich op artificiële intelligentie voor de scouting van spelers en het voorspellen van wedstrijduitslagen. Emilie Grégoire (VUB) zocht voor je uit hoe feilloos AI echt is.
Nieuwe microfoon geïnspireerd op insectenoren
Een Britse specialist in het ontwerpen en 3D-printen van akoestische sensoren bedacht een revolutionaire microfoon gemodelleerd naar het gehoor van insecten.
Hoe zie je of een foto gegenereerd is door AI?
Artificieel intelligente beeldgenerators maken fake foto’s zo echt dat we AI nodig hebben om ze te herkennen.
Recycleerbare thermoharders uit houtafval
Wist je dat de gemiddelde levensduur van een windturbine 20 jaar is? Daarna belanden windturbines helaas op het stort omdat ze zijn gemaakt van thermoharders, materialen die (nog) niet gerecycleerd kunnen worden. "Tijd om daar verandering in te brengen", zegt Marlies Thys (VUB - VITO). Zij onderzoekt hoe recycleerbare thermoharders te maken door gebruik te maken van ... houtafval.
Ab Initio: Innovatief, futuristisch, klaar voor de toekomst
De Ab Initio is het nieuwe opleidingschip van de Rotterdamse Scheepvaart en Transport College, dat onderdeel is van de internationaal opererende STC Group. Met dit innovatieve paradepaartje is de Nederlandse binnenvaart klaar voor de uitdagende toekomst. Waarom ontbreken dergelijke initiatieven, ondanks ronkende toekomstschetsen, nog steeds in Vlaanderen, dat ook een indrukwekkende maritieme historie heeft?
Nieroperaties: een race tegen de klok
Om een niertumor te verwijderen moet een chirurg de bloedtoevoer naar de nier afklemmen. Maar als de nier te lang zonder bloed zit, zal een te groot deel van het orgaan afsterven. Saar Vermijs (UGent) werkt aan 3D-modellen die chirurgen moet helpen in hun race tegen de klok.
‘Met nanodeeltjes kunnen we diagnoses vervroegen en behandelingen vooruithelpen’
Nanodeeltjes zorgen voor de kleurenpracht in middeleeuwse glas-in-loodvensters, maar ze verkleuren ook het streepje op je covidtest. Ze vormen mogelijk ook de basis voor revolutionair nieuwe medische behandelingen. Dat staken we op uit ons gesprek met Luis Liz-Marzán, scheikundige, nanodeeltjesexpert en kersvers eredoctor aan de UAntwerpen.
Sterk én energiezuinig 3D-geprint beton
Vandaag kunnen we met beton al bruggen 3D-printen. Toch moet deze veelbelovende technologie nog een aantal hordes overwinnen vooraleer ze op grote schaal in de bouw kan worden gebruikt. VUB-onderzoeker Yanjuan Chen legt uit wat die uitdagingen zijn en hoe zij die wil helpen overwinnen.
Hoe een staalgigant CO2-neutraal wil worden
Staalreus ArcelorMittal wil tegen 2050 wereldwijd CO2-neutraal zijn. Geen sinecure, als je weet dat de staalindustrie, na de cementindustrie, de tweede grootste CO2-voetafdruk ter wereld heeft.
We zijn vergroeid met onze smartphone, maar we willen er wel iets aan doen
Bijna een vierde van de Vlamingen voelt zich verslaafd aan zijn toestel. Bij jongeren is dat zelfs meer dan een op de drie. Het goede nieuws: we proberen steeds harder om de knop om te draaien.
Nieuw onderzoek meet hersengolven van superslimme octopussen
Een nieuwe methode maakt het mogelijk om hersengolven van vrij bewegende octopussen te bestuderen, door elektrodes rechtstreeks in het brein te plaatsen.