
Massimiliano Simons
Massimiliano Simons is filosoof en werkt aan een proefschrift over hedendaagse ontwikkelingen in de levenswetenschappen, zoals synthetische biologie en metagenomica.
Meest behandelde onderwerpen:

Wat willen we eigenlijk van robots?
Als wetenschapsantropoloog observeert Massimiliano Simons een aantal robotici in Darmstadt om te achterhalen wat robots ons kunnen vertellen over de mens.
DNA in alle kleuren
Het KU Leuven iGEM-team is volop bezig het DNA van plantencellen met gerichte evolutie te sturen. Maar hoe zien ze wat er juist in al die transparante vloeistof zit? Biologen zijn meesters in het onzichtbare zichtbaar maken.

De weg van plant tot eencellige
Synthetische biologie wil nieuwe technieken inzetten om biologische systemen te verbeteren of te ontwerpen. Dit jaar dingt een studententeam van de KU Leuven mee voor de iGEM-competitie, een internationale wedstrijd in de synthetische biologie, met een project rond plantencellen.

De Groep van Tien
Tussen 1968 tot 1976 kwam in Parijs een groep intellectuelen samen in een poging om wetenschap en politiek met elkaar in contact te brengen. Hun doel was het vinden van een wetenschappelijke grondslag voor politiek.

Een expert is geen wetenschapper
Expertise wordt vaak gelijkgesteld met wetenschap. Dat miskent de eigenheid van expertise. Vijf verschillen tussen wetenschap en expertise worden hier verkend.

Biohacker wil coronavaccin op zichzelf uittesten
Josiah Zayner, een van de bekendste biohackers, lanceerde deze week een nieuw project met de ambitie om een vaccin op zichzelf te testen.

Biohackers gaan strijd aan tegen coronavirus
Voor biohackers gaat de strijd tegen het coronavirus niet snel genoeg. Als beweging die zich inzet om de middelen van de experimentele biologie voor het alledaagse leven open te stellen, grijpt ze de coronacrisis aan om te tonen dat niet enkel officiële instituten een verschil kunnen maken.

Wat is technowetenschap?
Amerikaanse wetenschappers hebben levende 'robots' gemaakt op basis van stamcellen van kikkers. Dit is een goed voorbeeld van wat technowetenschap wordt genoemd.

Het vertrouwen in wetenschap is niet zoek
Steeds luider en vaker wordt beweerd dat het vertrouwen in wetenschap en haar resultaten zoek is. Dat lijkt niet te kloppen, maar wel verschilt het vertrouwen in wetenschap naar gelang wie en wat men vraagt.