Is elastaan straks niet langer het zorgenkindje van textielrecycling?

Even leek het alsof elastaan niet meer welkom zou zijn in de kleren van morgen. De hardnekkige vezel zorgt er immers voor dat een groot deel van de kleding nauwelijks te recyclen valt. Voor het eerst zijn Belgische en Oostenrijkse wetenschappers erin geslaagd om de vezel uit textiel te halen.

Elastaan, ook wel bekend onder de merknamen Spandex en Lycra, is een synthetische vezel die bekendstaat om zijn stretch en uit een spinnenweb van dunne vezels bestaat. Bestaat een broek uit slechts één vezel, dan valt die gemakkelijk mechanisch te recyclen. Bij gemengde stoffen of blends is dat zo goed als onmogelijk. Voeg elastaan aan die mix toe, en het plaatje wordt nog lastiger: de vezel hecht zich diep in het weefsel, waardoor je het er maar moeilijk weer uitkrijgt.

Zowel Belgische als Oostenrijkse chemisch ingenieurs slaagden erin om elastaan uit textielblends te halen met behulp van een solvent. Werken met solventen is een vorm van chemische recycling, wat de meest energie-intensieve vorm van recyclen is. De vraag is hoever de sector daarin wil gaan en of er flankerende maatregelen komen in de vorm van een ecodesignwetgeving. Het Franse sportkledingmerk Decathlon toont dat het ook anders kan: volgend jaar brengt het de eerste badpakken zonder elastaan op de markt.

Je leest er meer over in het nieuwe nummer van Eos Wetenschap.