
Dieter De Cleene
Dieter De Cleene schrijft vooral over milieu, landbouw en voeding.
Meest behandelde onderwerpen:

Kunnen we aardbevingen voorspellen?
Telkens als de aarde ergens beeft en honderden of duizenden slachtoffers eist, rijst de vraag: hadden we dit niet kunnen zien aankomen?

Klimaatverandering maakte hevige regenval in juli waarschijnlijker (maar hoeveel is niet zo duidelijk)
De extreme neerslag die in juli in België en Duitsland overstromingen veroorzaakte, komt als gevolg van de klimaatverandering 1,2 tot 9 keer vaker voor. De opwarming verhoogt ook de intensiteit van dit soort fenomenen. Dat blijkt uit een nieuwe studie naar de link tussen de hevige regen en de klimaatverandering.

Hoe zinvol is levensstijladvies op basis van DNA-analyses?
Op basis van een DNA-analyse bieden bedrijven gepersonaliseerd voedings- en levensstijladvies aan. Eos deed de test. Experts zijn kritisch: onze genen vertellen niet zo veel, en het advies op maat klinkt vaak bekend en weinig persoonlijk. ‘De meerwaarde van zo’n test voor je gezondheid is erg beperkt.’

‘We hebben onze toekomst nog steeds zelf in handen’
De ergste doemscenario’s lijken we vooralsnog te hebben afgewend. Maar wat er met het huidige beleid wél op ons afkomt, willen we ook liever vermijden. Eos sprak met klimaatwetenschapper Joeri Rogelj over de positieve noten in het jongste klimaatrapport, (on)terecht alarmisme en ‘haalbaar en betaalbaar’ klimaatbeleid. ‘Streef naar 1,5 graden opwarming, bereid je voor op 4 graden.’

Koeienmaag krijgt plastic klein
Enzymen uit de eerste voormaag van runderen zijn in staat veelgebruikte plastics af te breken.

Anderhalve graad opwarming nog vóór 2040
Het nieuwe klimaatrapport van het IPCC reduceert de onzekerheid en beklemtoont de link met extreem weer.

Chimpansees maken gorilla’s kopje kleiner
Voor het eerst is vastgesteld hoe chimpansees gorilla’s doden. Of het om predatie of competitie om voedsel gaat, is niet duidelijk.

Mug tegen mug
Door muggen los te laten die virusbestrijdende bacteriën bij zich dragen, kan het aantal besmettingen met dengue fors dalen.

Extreem wordt het nieuwe normaal
Winters worden natter, zomers droger en warmer. Het risico op overstromingen stijgt, net als het aantal hittegolven. Hoe de klimaatverandering ons met meer extreem weer opzadelt, en wat we er – een beetje – tegen kunnen doen.