
Dieter De Cleene
Dieter De Cleene schrijft vooral over milieu, landbouw en voeding.
Meest behandelde onderwerpen:

‘Ook in onze eigen veestallen feesten de virussen’
Veertig jaar lang deed Peter Rottier onderzoek naar coronavirussen. Met lede ogen stelt de Nederlandse viroloog vast dat we wel erg hardleers zijn. Hij hoopt dat covid-19 eindelijk voor een kentering zorgt. ‘Politici zouden anders écht imbeciel zijn.’

Akkerbouw kan tot 50 procent minder land gebruiken
Als we onder optimale omstandigheden aan landbouw doen, kunnen we – in theorie – evenveel voedsel produceren op de helft van het land.

Testen we onszelf uit de lockdown? Daarvoor moeten we eerst de testen testen
Tests die antistoffen tegen SARS-CoV-2 opsporen, kunnen aantonen wie de infectie al heeft doorgemaakt. Mag wie positief test straks weer zorgeloos deelnemen aan het sociale leven? Eerst moeten nog belangrijke vragen worden beantwoord.

Waarom sterven kinderen aan COVID-19? ‘Zeg niet te snel: ‘Dit is gewoon pech.’’
COVID-19 wordt vooral ouderen met onderliggende gezondheidsproblemen fataal. Maar soms worden ook jonge mensen ernstig ziek, soms met fatale afloop. Wetenschappers zoeken in hun DNA naar een verklaring.

Roep niet te snel ‘doorbraak’
Wetenschappers zoeken koortsachtig naar een middel tegen COVID-19. Daar durft de kwaliteit van het onderzoek al eens onder te lijden. ‘Het is niet omdat er een pandemie aan de gang is dat we niet meer aan goede wetenschap moeten doen.’

‘Dit kan maanden tot jaren aanslepen’
Met een paar weken op de tanden bijten krijgen we het SARS-CoV-2 virus niet weg. Volgens experts zullen ook na 5 april maatregelen nodig blijven.

Coronavirus blijft onder de radar
Een nieuwe studie doet vermoeden dat tot bijna negentig procent van de besmettingen onopgemerkt blijft.

De zin en onzin van scholen sluiten
Helpt scholen sluiten of de lessen opschorten om de Covid-19 pandemie in te dijken? Het bewijs daarvoor is niet sterk. ‘Voor de experts was dit niet nodig.’

Belgische wetenschappers stapje dichter bij een middel tegen Covid-19
Antistoffen uit kameelachtigen kunnen het nieuwe coronavirus in het lab onschadelijk maken. Een therapie op basis van de antistoffen laat mogelijk wel nog een jaar op zich wachten en komt voor de huidige pandemie dus te laat.