
Dieter De Cleene
Dieter De Cleene schrijft vooral over milieu, landbouw en voeding.
Meest behandelde onderwerpen:

Groen herstel kan opwarming remmen
De klimaatimpact van de coronacrisis was beperkt, met 0,01 °C vermeden opwarming. Maar met de juiste economische herstelmaatregelen kunnen we de klimaatverandering aanzienlijk beperken. ‘Het is cruciaal dat we nu de juiste keuzes maken.’

Minder biodiversiteit, meer risico op ziektes
Waar de mens het landschap ingrijpend verandert, profiteren diersoorten die ons ziek kunnen maken.

Een ‘vaccin’ tegen fake-news
Met de juiste boodschap kan je mensen wapenen tegen desinformatie over klimaatverandering.

Met steengruis de opwarming te lijf
Door landbouwgronden massaal te ‘bemesten’ met vermalen gesteente, zouden we grote hoeveelheden koolstof uit de atmosfeer kunnen halen. In theorie.

In Europese bossen wordt meer gekapt
Zowel de oppervlakte bos waarin wordt gekapt als de geoogste hoeveelheid hout neemt toe. Dat heeft gevolgen voor de koolstofopslag in Europese bossen.

Drie vragen over het nieuwe varkensgriepvirus met ‘pandemiepotentie’
Chinese onderzoekers waarschuwen voor een varkensgriepvirus dat ze als een kandidaat voor een volgende pandemie bestempelen. Hoe gevaarlijk en uitzonderlijk is dat virus, en wat staat ons te doen?

Ganzen naar de gaskamer
De Canadese gans is het slachtoffer van haar eigen succes. De exoot veroorzaakt schade aan landbouw en natuur. Natuurliefhebbers vangen de dieren om ze te vergassen. Eos ging mee op ganzenjacht.

‘Grote kans dat er nog welpen sterven’
Wolvenpaar Noëlla en August heeft minstens vier welpen. Wat weten we over de beestjes, en hoe ziet de wolvenkindertijd eruit?

Illegale grondwaterwinning bemoeilijkt strijd tegen droogte
In tijden zonder neerslag piekt het gebruik van grondwater. Dat gebeurt deels onder de radar. Als we de droogte effectief willen tegengaan, moeten we iets doen aan die illegale winning.