
Raf Scheers
Raf Scheers is hoofdredacteur van Eos Wetenschap.
Meest behandelde onderwerpen:

‘De jaren 1930 zijn geen precedent’
‘2024 is misschien het grootste verkiezingsjaar ooit’, zegt historicus Anton Jäger. De halve planeet gaat stemmen, een enorme electorale mobilisatie die volgt op een decennium van protesten. Zijn boek over hyperpolitiek kon dus op geen beter moment uitkomen. Wat is er volgens hem aan de hand?

Zijn planten slim?
Zijn planten intelligent? Sinds de jaren 1990 zijn termen als intelligent plantgedrag, plantenbrein of -bewustzijn gemeengoed. Maar er weerklinkt ook kritiek. De toewijzing van menselijke eigenschappen aan planten gaat voor sommige ecologen een brug te ver.

2024 wordt een opwindend jaar voor de zonnefysica
Op 8 april kun je in grote delen van Mexico en de Verenigde Staten een totale zonsverduistering beleven. De gebeurtenis is een ideale gelegenheid om de corona van de zon te bestuderen, de gloeiend hete buitenste atmosfeer waaruit zonnewinden of plasmawolken ontsnappen.

Minister van Innovatie Jo Brouns: ‘Wetenschapsfestivals maken jongeren enthousiast voor STEM’
Nog tot 24 maart vindt Flanders Technology & Innovation plaats, een reeks festivals die herinneringen oproepen aan de jaren 1980. Ze moeten de schijnwerper zetten op Vlaanderen als kennisregio. Bij de start van FTI polsen we bij minister van Innovatie Jo Brouns naar de stand van het wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen. ‘Innovatie is geen doel op zich.’

Rekenkracht
Quantumcomputers beloven een revolutie in het wetenschappelijk onderzoek doordat ze heel snel gigantische data kunnen analyseren, maar er is ook een keerzijde aan die grote rekenkracht.

Heb jij last van noctalgie?
Lichtvervuiling speelt de astronomie, onze gezondheid én de biodiversiteit parten.

Vitamine D: from hero to (almost) zero?
De claims, gaande van bescherming tegen kanker, diabetes type 2, hart- en vaatziekten tot het milderen van cognitieve aandoeningen, zijn amper wetenschappelijk onderbouwd.

Het enigma Ensor
James Ensor was een ongrijpbaar kunstenaar. In de nieuwe Eos-special leer je de echte Ensor kennen.

Hoe de Vlaming en onze lezers wetenschap beleven
Ook al tieren pseudowetenschap en fake nieuws welig op sociale media en internetfora, met het algemene vertrouwen in wetenschap zit het snor.