Raf Scheers
Raf Scheers is hoofdredacteur van Eos Wetenschap.
Meest behandelde onderwerpen:
Naar een duurzame mobiliteit
De coronapandemie heeft onze kijk op mobiliteit veranderd. Hoe zetten we de transformatie naar duurzame mobiliteit verder door?
Meer toernooien, langdurige blessures
Door de coronapandemie zijn grote voetbaltoernooien en -competities door elkaar gehusseld. Het gevolg: non-stop toernooien en competities overbelasten topspelers.
Hoe werkt CRISPR-Cas? We vroegen het aan de bedenkster
Crispr-Cas9 ontketende een ware revolutie in de biologie: niet alleen biomedici, maar ook neurowetenschappers en plantbiologen gaan ermee aan de slag. Bedenkster Emmanuelle Charpentier vertelt ons waarom de technologie zo snel door de wetenschappelijke wereld werd omarmd.
We moeten anders gaan meten
Het bruto binnenlands product wordt wereldwijd gebruikt om aan te geven hoe goed een land presteert. Maar het zegt niets over andere indicatoren van de levenskwaliteit in een samenleving. De obsessie met één enkele parameter moet plaats maken voor een waaier van indicatoren.
Hoe gaan we de ruimte schoonmaken?
Op een paar honderd kilometer boven onze hoofden krioelt het van grote en kleine brokstukken. Ingenieurs werken aan oplossingen: ruimtevuilniswagens, satellietslingertoestellen, zonnezeilen en andere puinjagers.
Een caleidoscopisch beeld van Congo
De auteurs van Koloniaal Congo, een geschiedenis in vragen willen een ‘verificatieproces’ in gang zetten en de daden en de beleving van zowel kolonisatoren als gekoloniseerden zo nauwkeurig mogelijk in kaart brengen.
De mens is een sociaal dier
Of je nu introvert of extravert bent, net zoals iedereen ben je een sociaal wezen. Het groepsleven biedt evolutionair gezien dan ook veel voordelen, net zoals seks. Toch is seks niet alleen goed voor het doorgeven van je genen, maar heb je er als individu ook profijt van.
‘Racisme is niét natuurlijk’
Onze huid bepaalt wie we zijn en dat geldt sinds de 18de eeuw, toen het racisme zijn filosofische grondvesten kreeg. ‘Met de ontrafeling van het menselijk genoom duikt een nieuw soort wetenschappelijk racisme op’, waarschuwt antropoloog Nina Jablonski.
‘Kolonialisme gaat over ontmenselijking’
Op 30 juni 1960 werd de Belgische kolonie Congo onafhankelijk. Ondanks de toegenomen publieke aandacht, blijft het koloniale verleden na 60 jaar nog grotendeels onverwerkt. De Black Lives Matter-beweging zet de discussie over de erfenis van koning Leopold II op scherp. ‘De verheerlijking van Leopold in de openbare ruimte is een vorm van symbolisch geweld tegenover de slachtoffers,’ zegt de Brusselse historicus Benoît Henriet.