
Raf Scheers
Raf Scheers is hoofdredacteur van Eos Wetenschap.
Meest behandelde onderwerpen:

Biografie van de zon
De zon is niet zomaar een ster. Sinds kort blijkt dat ze een ‘moeder’ heeft en een stel ‘broertjes’ en ‘zusjes’. Misschien heeft ze zelfs een planeet gestolen. Een bewogen biografie die ons miljarden jaren terug in de tijd katapulteert.

Superman
Rubens bleef zijn hele leven bijleren en invloeden absorberen. Daarom kent het oeuvre van de schilder in omvang en veelzijdigheid zijn gelijke niet.

Kunstmatige creativiteit
Nemen robots en kunstmatige intelligentie straks alles van ons over, ook creativiteit?

Schoon water
We vinden het normaal dat er perfect drinkbaar water uit de kraan komt, maar dat is het niet. Enkel een grondige zuivering vooraf garandeert voldoende kwaliteit.

Wordt blockchain mainstream in 2018?
Door de snel groeiende wereldbevolking, de globalisering van de handel en de hoge vlucht van big data, is het financiële systeem zo complex geworden dat we het niet meer kunnen reguleren, zelfs niet meer begrijpen.

Afkicken van plastic
Onze samenleving moet dringend afkicken van plastic. Het verbod op plastic wegwerpzakjes, zoals dat in Brussel en elders te gebeuren staat, is een eerste stap. Maar het volstaat niet.

Waarom je misschien al slaapt terwijl je dit leest
Je denkt dat je aan het lezen bent, maar misschien slaap je eigenlijk. Ook in zogenaamd wakkere toestand kunnen sommige delen van het brein in slaapmodus gaan en ons gedrag verstoren, ontdekte neurowetenschapper Yuval Nir.

Wetenschappers moeten in dialoog met het publiek
Wetenschappers moeten luisteren naar de verzuchtingen van het publiek en met tegenstanders in dialoog treden. Dat is in tijden van antiwetenschappelijk reveil niet eenvoudig.

Nieuwe verpakkingen
RFID-tags en andere technologieën moeten winkelen de 21ste eeuw inloodsen.