Geschiedenis

De ‘barbaren’ hielden van vriendjespolitiek
Na de val van het West-Romeinse Rijk, in 476 na Christus, heersten de Longobarden over Noord-Italië. Zij hielden er een strikte sociale indeling op na, gebaseerd op nauwe familieverbanden.

Wetenschappers stellen geologisch erfgoed van de Lage Landen veilig
Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en KU Leuven (KUL) zijn begonnen met het bemonsteren van de groeve van Hallembaye, aan de Belgische zijde van de Maas. Met hun actie willen ze de kalksteen en vuursteen in de groeve voor het nageslacht bewaren en de stalen toegankelijk maken voor de wetenschap.

Hongersnood zonder grenzen
De sixties staan in het teken van Vietnam. Maar er is ook een andere, intussen vergeten oorlog. Een genocide zelfs, die bovendien ons beeld van hongersnood in Afrika voorgoed zou veranderen: de Biafra-oorlog. Het conflict leidde tot een andere aanpak van hulpverlening.

Mesthopen maakten de savanne vruchtbaar
De vruchtbaarste plekken op de Afrikaanse savanne weerspiegelen de trekroutes van vroegere herders.
Pourbus Troubadour: een fietstocht door het middeleeuwse landschap
Overdag door de Zwinstreek fietsen met de 16e-eeuwse kaart van de Brugse schilder Pieter Pourbus als leidraad. ’s Avonds een huiskamerlezing geven voor het gastgezin waar ik verblijf. Met 'Pourbus Troubadour' wil ik onderzoek en wetenschapscommunicatie dichter bij elkaar brengen.
Oeroud DNA van een kind onthult biologische ouders: neanderthaler én denisoviaan
Acht jaar geleden leerden we een nieuwe (uitgestorven) mensensoort kennen: de Denisovamens. Nu hebben onderzoekers voor het eerst bewijs van een kruising van deze mysterieuze mens met een bekendere tijdgenoot: de neanderthaler.

Massagraf weerspiegelt gelijkheid onder Afrikaanse herders
In een vijfduizend jaar oud massagraf aan de oevers van het Turkanameer in Kenia werd iedereen ‘als gelijke’ begraven.

Zijderoute bracht ook fruit tot bij ons
De oorsprong van de appels, perziken, abrikozen en meloenen die we vandaag eten, lag in het bergachtige deel van Centraal-Azië.

Wetenschap tussen geweten en massamoord
Mogen wetenschappers elke grens verleggen of moeten ze hun geweten volgen? En kan een nobel doel barbaarse middelen heiligen? Het zijn vragen die zich stellen wanneer zowel de Amerikanen als de Fransen in augustus 1968 nieuwe massavernietigingswapens testen die fysici en wiskundigen bedacht en uitgewerkt hebben.

Gips toont grote droogte die Maya’s nekte
Water in afzettingen op de bodem van een Mexicaans meer geeft aan hoe droog het werd.

Begraafplaats Stonehenge niet alleen voor buurtbewoners
Net als de blauwe stenen kwamen sommigen die bij Stonehenge begraven werden van heel ver.

1976: de vorige heetste zomer ooit
Auteur-journalist en Eos-medewerker Geert De Vriese maakte de in deze hete en droge weken vaak aangehaalde zomer van 1976 niet alleen zelf mee, hij schreef er later ook een boek over. Hoe keken klimaatwetenschappers er destijds tegenaan? En wat deden de overheden én de gewone Vlamingen toen?

Podcast - Mijn buurman is een sodomiet
Sodomieten, zoals homoseksuelen destijds werden genoemd, belandden in de vroegmoderne tijd genadeloos op de brandstapel. En je kon maar beter je reputatie verzorgen, want een beschuldiging door een buur die nog een eitje met jou te pellen had volstond om je oog in oog te brengen met de beul.

Romeinen gingen al op walvisjacht
Opgegraven botten van noordkapers en van grijze walvissen in de buurt van de Straat van Gibraltar wijzen op een bloeiende walvisjacht en –nijverheid tijdens de Romeinse tijd.

Grandioos Grensgeval
In het begin van mijn nieuw onderzoek naar de geschilderde kaart van Pieter Pourbus ging ik een maand lang historisch kaartmateriaal bestuderen in Amsterdam. Mijn ervaringen lees je in deze blog.

Komst Europeanen betekende ook het einde van de native American dog
Mogelijk werden ze net als hun baasjes het slachtoffer van infectieziekten uit Europa.

De laatste vlucht van Edgar Dickerson
In september 1942 stort een geallieerd vliegtuig van het welbekende type Spitfire neer nabij het Tillegembos in Sint-Michiels Brugge.

Podcast - Het verborgen leven van middeleeuwse nonnen
Binnen blijven en bidden? Neen, nonnen deden echt wel meer dan alleen dat, vertelt historicus Steven Vanderputten aan Julie Van Bogaert.