Natuurwetenschappen
Belgische mosselen ontwikkelden stevigere schelpen
Belgische mosselen hebben de voorbije honderd jaar stevigere schelpen ontwikkeld. Meer kalk in de schelpen beschermt hen beter tegen de scharen van krabben en de snavels van meeuwen.

If you pay π-nuts
Als alle andere maatregelen falen om het tekort aan wiskundeleraars op te vangen, moeten we de verloning in het onderwijs regelen volgens vraag en aanbod, schrijft Dirk Huylebrouck.

Ontdek de nieuwe lichting van de Vlaamse PhD Cup
Zestien wetenschappers gaan de uitdaging aan om de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek in drie minuten uit te leggen.
Olympische lichamen, sterren en een ring
Geen fans in het stadion, maar wel miljoenen kijkers thuis voor de buis om de openingsceremonie van de 32e Olympische Spelen in Tokyo te volgen. Zoals steeds een hele show, waarbij de Japanners deze keer uitpakten met onder meer een technisch hoogstandje met 1824 drones. Maar de eerste halve minuut van het spektakel was al meer dan genoeg om onze wiskundige honger weer voor even te stillen.

Vangnet voor superheet plasma
Wolkjes deuterium moeten losgeslagen elektronen in de ITER- fusiereactor onderscheppen.

Hoe zorgen we ervoor dat de wetmatigheid uit sciencefiction fictie blijft?
De kracht van sciencefiction zit vaak in het exploreren van nieuwe mogelijkheden en de voor- en nadelen die ze meebrengen. Wat doen we met die informatie in de werkelijkheid?

Oneindig vele priemgetallen blijken hypercijfergevoelig
Hoe eenzaam kan een priemgetal zijn? Niet enkel kunnen ze omgeven worden door priemwoestijnen, ze kunnen ook aan cijfergevoeligheid lijden waardoor andere priemgetallen zo goed als onbereikbaar worden. In 2020 ontdekte Michael Filaseta van de universiteit van South Carolina een nog meer extreme contactstoornis bij sommige priemgetallen: zij bleken hypercijfergevoelig. Dit jaar bewees hij bovendien dat dit helemaal geen zeldzaam fenomeen is. Maar omdat ze zich enkel bij heel grote priemgetallen manifesteert, bleef deze eigenschap tot nu toe onder de radar.

Geluk vinden in onbewijsbaarheid
Harvey Friedman maakt er zijn levenswerk van om onbereikbare wiskunde tastbaar te maken. Later dit jaar neemt de gerenommeerde wetenschapper een positie in als gastprofessor aan de Universiteit Gent. Een gesprek met een man die even hartelijk is als intelligent.

Vlaamse PhD Cup roept doctors op om onderzoek te delen
Hoe leg je complex wetenschappelijk onderzoek uit in mensentaal? Samen met Radio 1 en Eos Wetenschap daagt SciMingo doctors uit om hun jarenlange onderzoek in 3 minuten te presenteren.

Waar een weg is, is wiskunde
Tijdens een eindeloze rit kijk je ongetwijfeld weleens naar het schermpje van de gps om te zien hoe lang het nog rijden is. Dat het toestel je dat kan vertellen, is te danken aan een knap staaltje technologie waarin heel wat wiskunde samenkomt. Wiskundige Ann Dooms (VUB) legt uit hoe die technologie werkt.

De fysica achter karate
Blogger Hannelore Prinsen deed lange tijd aan karate. Langzamerhand kwam ze erachter dat de techieken steunden op fysica. ‘Pas toen ik die link legde, veranderden de bewegingen die ik voordien als belachelijk en nutteloos had beschouwd in een krachtig wapen.’

De Dikke Pythagoras: los jij deze doordenkers op?
Het wiskundetijdschrift Pythagoras bestaat zestig jaar. Dat wordt gevierd met een boek vol doordenkers. Ook wiskundige Dirk Huylebrouck waagde zich eraan. 'Ik voelde mijn hersenen opnieuw kraken alsof ik jong was.'

Zit er een barstje in ons begrip van de werkelijkheid?
Resultaten van experimenten met de deeltjesversneller van het CERN in Genève wijzen voorzichtig in die richting.

De Pi-dag, het Platform Wiskunde Vlaanderen en een Prijsvraag
Ter gelegenheid van pi-dag presenteren wiskundebloggers Paul Levrie en Rudi Penne enkele pi-weetjes én vertellen ze je alles over het Platform Wiskunde Vlaanderen, dat vandaag gelanceerd wordt.

Zo schreef Ada Lovelace het allereerste algoritme
Meer dan anderhalve eeuw na haar dood blijft Ada Lovelace een toonbeeld in de wiskunde- en computerwetenschappen.

‘Ons begrip van de atoomkern is nog altijd beperkt’
In het Europese deeltjeslab CERN produceren fysici superexotische atoomkernen. Door die te bestuderen worden nog onbetreden gebieden op de ‘kernkaart’ verkend, waarbij zogenaamde magische kernen als ankerpunten dienen.

De to-dolijst van een filosoof
Filosoof Sylvia Wenmackers kijkt naar haar takenlijst voor de komende week en zucht. Hoe komt ze als filosoof toch aan al dat werk, terwijl haar vakgebied al zo vaak is doodverklaard?

Prinses Sjeherazade, het lievelingsgetal van Sheldon en hoe Cheryll Lychrel werd
Gelukkige palindroomdag! De datum van vandaag (12/02/2021) is een palindroomgetal, ook wel een Sjeherazadegetal genoemd naar de Perzische vertelster van de verhalen uit 1001 Nachten. Op deze 'palindroomdag' praten wiskundebloggers Rudi Penne en Paul Levrie je bij over die bijzondere getallen.