Natuurwetenschappen

Kleine beving, krachtig effect
In 2009 vond in Italië een aardbeving met magnitude 6.3 plaats. Ondanks de relatief lage magnitude vielen er toch meer dan 300 doden en was er zo’n 10 miljard euro aan schade. Hoog tijd voor meer onderzoek naar die kleinere aardbevingen!

Atomen zijn best ondeugend
Is je batterij steeds sneller leeg? Stelt je veelbelovend nieuw materiaal toch wat teleur? Misschien zijn de atomen “stout” geweest en ontsnapt. Mijn onderzoek voorspelt of atomen braaf of stout zullen zijn.

Een wiskundig vacuüm is een gevaar voor de samenleving
Van het origami in de James Webb-telescoop tot maatschappelijke discussies: wiskunde is overal van belang. Toch is de manier waarop die ‘abstracte taal’ wordt aangeleerd en beoefend problematisch. Wie keert het tij?

Sibel Ügdüler wint de Eos Pipet 2022
Scheikundige Sibel Ügdüler (31) ontwikkelt methodes om plasticverpakkingen goedkoper en kwalitatiever te recyclen. Haar meer dan ooit actuele onderzoek werd bekroond met de Eos Pipet i.s.m. de Jonge Academie.

Strijd voor Vlaamse PhD Cup 2022 van start
De nieuwe lichting van de Vlaamse PhD Cup is bekend. Deze zestien wetenschappers gaan de uitdaging aan om de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek in drie minuten uit te leggen.

Dinojagen in Wyoming: oog in oog met 'Camarasaurus' Morris
Het derde opgravingsseizoen in centraal Wyoming is een voltreffer voor het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen: drie dinosauriërs uit het late juratijdperk, waaronder een op het eerste gezicht jonge Camarasaurus.

Het knettert weer in de tunnels van het CERN: ‘We hopen iets onverwachts te vinden’
Sinds 5 juli knallen protonen heftiger dan ooit frontaal op elkaar in de Large Hadron Collider (LHC), ’s werelds grootste deeltjesversneller. Na een grondige upgrade die meer dan drie jaar in beslag nam, staan ons vier jaar kernfysisch vuurwerk te wachten.

Nieuwe dinosoort met kleine armpjes ontdekt
Een prehistorische vleesetende moordmachine met veel te korte armpjes voor zijn gigantisch lijf? Tot nog toe kon dat alleen de Tyrannosaurus zijn, maar nieuw onderzoek brengt iets heel anders aan het licht.

Tien jaar na de historische vondst is het higgsboson nog lang niet uitgespeeld
Op 4 juli is het tien jaar geleden dat het deeltjesfysicalab CERN het higgsboson op de wereld losliet, een deeltje met sterrenstatus én een Belgische connectie. Een decennium later is de rol van het higgs nog niet uitgespeeld: het kan een bijdrage leveren aan toekomstige doorbraken in de fysica.

Wat Newton niet deed
Al in 1687 stelde Newton dat de kracht op een voorwerp evenredig is aan de versnelling van het voorwerp. Toch duurde het nog 65 jaar voordat de wet een formule kreeg.

Waarom klinkt geluid anders onder water?
Onder water klinkt onze stem heel gedempt, en eens kopje onder hoor je bijna niets meer van wat er zich boven water afspeelt. Tegelijk hoor je andere geluiden onder water net stukken beter. In deze aflevering legt akoesticus Timothy Van Renterghem (Universiteit Gent) uit waarom geluid zich anders gedraagt onder water.

Hoe komen wetenschappers tot hun bevindingen?
Elke dag vernemen we via de media resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Hoe komen wetenschappers tot die bevindingen? Ik vraag het aan wetenschapsfilosofe Sylvia Wenmackers van de KU Leuven.

Dichter bij de waarheid
De wetenschap wordt geacht zichzelf steeds te verbeteren. Maar er is onenigheid over hoe dat precies werkt.

Zijn er doctors in de zaal?
Hoe vat je jarenlang wetenschappelijk onderzoek helder samen? Dat wil SciMingo onderzoekers leren. Via de jaarlijkse Vlaamse PhD Cup gaat de organisatie op zoek naar doctors die hun onderzoek met de wereld willen delen.

Pterosauriërs hadden al gekleurde veren
Pterosauriërs, vliegende reptielen en nauwe verwanten van de dinosauriërs, ontwikkelden al verschillende types veren met verschillende kleuren. Dat bewijst een 115 miljoen jaar oud Braziliaans fossiel, dat een team van paleontologen heeft bestudeerd.

W-boson zou te zwaar zijn
Tot nu toe werd het W-boson beschouwd als een onschuldig elementair deeltje. Nu suggereert een nieuwe meting dat het te zwaar is om in het standaardmodel van de deeltjesfysica te passen.

Ik speel verstoppertje met atomen (en statistiek helpt me om te winnen)
Er bestaat een wereld, veel kleiner dan de onze, waar atomen zich verstoppen. Tijdens haar doctoraat ging fysica Annelies De wael de uitdaging aan om alle atomen te vinden in een nanodeeltje (lees: een hoopje atomen dat zich samen verstopt). Soms spelen de atomen vals, en veranderen ze van verstopplaats, terwijl we er naar kijken! 'Hoe ik dit spelletje toch kan winnen? Met statistiek!'
Zoogdieren werden eerst groter en dan pas slimmer na uitsterven dinosauriërs
Prehistorische zoogdieren werden eerst omvangrijker – en niet zozeer intelligenter – om hun overlevingskansen na het uitsterven van de dinosauriërs te vergroten.