Wetenschappers onthullen het mysterie van zoutringen in kookpotten.
Onderzoekers hebben het mysterie van de witte zoutringen in kookpotten verklaard. Het onderzoek toont aan dat de vorming van deze ringen afhangt van drie fysische mechanismen: de verstoring van het water tijdens het bezinken, de interactie tussen de zoutdeeltjes en de stromingen die de deeltjes veroorzaken terwijl ze neerdalen.
De onderzoekers ontdekten dat de hoogte waarvan het zout wordt toegevoegd cruciaal is. Bij een lage hoogte vormt zich een ringvormige afzetting met een leeg centrum. Bij grotere hoogte krijgen de deeltjes meer tijd om te spreiden, wat resulteert in een gelijkmatige cirkel.
Truc
De grootte van de zoutkorrels speelt eveneens een rol. Grotere deeltjes verplaatsen zich verder naar buiten door sterkere stromingsverstoringen. ‘Voor keukenzout is de belangrijkste truc om alle deeltjes gelijktijdig los te laten, zodat er een ‘bezinkende wolk’ van deeltjes ontstaat’, legt Mathieu Souzy, hoofdauteur van de studie, uit.
Het experiment aan de Universiteit Twente en het Franse INRAE heeft ook een educatieve waarde. ‘We hopen dat deze studie mensen inspireert om zelf de fysische mechanismen in onze omgeving te begrijpen’, aldus Souzy. De bevindingen zijn daarnaast relevant voor het bestuderen van onder meer rivierpluimen in oceanen, industriële lozingen en vulkaanuitbarstingen.
‘We laten ons overigens niet in met de verhitte discussies over het al dan niet toevoegen van zout aan pastakookwater’, voegt Souzy met een knipoog toe. ‘Of het nu voor de smaak is of om het water sneller te laten koken, wij concentreren ons puur op de fascinerende fysica erachter.’
Bron: Universiteit Twente en Institut national de la recherche agronomique, Frankrijk