Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.

Hoe lichaamsbeweging en slaap ons immuunsysteem kunnen versterken
Bewegingswetenschapper Len De Nys over twee aspecten van onze levensstijl die een cruciale rol spelen in hoe ons lichaam infecties bestrijdt: lichaamsbeweging en slaap.

Beweeg, zit, slaap, herhaal. Hoe bewaar je de balans in jouw dag?
Alles wat we doen op een dag kunnen we onderverdelen in bewegen, zitten en slapen. Hoe meer tijd we besteden aan het ene, hoe minder tijd er rest voor het andere, en dat heeft een invloed op onze gezondheid. Voldoende beweging kan de negatieve gevolgen van langdurig zitten compenseren.

Is een fitter lichaam ook meetbaar jonger?
Heeft je lichaam een epigenetische klok waaraan je kan zien hoe snel je veroudert? En kan een relatief korte intensieve levensstijlinterventie die meetbaar beïnvloeden?

Dit gaat verdwijnen door diepzeemijnbouw
Diepzeemijnbouw staat in de belangstelling. Ondertussen luiden actiegroepen en wetenschappers de alarmbel. Ook oceanograaf Jan Stel maakt zich zorgen om de gevolgen voor het leven in de diepzee.

Nooit meer file aan het damestoilet
Wachtrijen aan vrouwentoiletten zijn altijd langer dan die aan mannentoiletten. Wetenschappers Kurt Van Hautegem en Wouter Rogiest (UGent) laten zien hoe festivaltoiletten ons kunnen helpen een einde te maken aan deze vrouwonvriendelijke toiletcultuur, met tot 63 % minder file.

Systematische knip en gebrek aan communicatie: wie bevalt in Europa krijgt niet altijd respectvolle zorg
Bevallen in Europa? Dat geeft geen garantie op kwaliteitsvolle zorg, zo blijkt uit een recente grootschalige studie.

Van eierkartonnen tot metamaterialen: de zoektocht naar stilte
Minstens één miljoen levensjaren gaan jaarlijks verloren in West-Europa door geluidsoverlast van het verkeer. Toch blijft geluid overal rond ons aanwezig. Stilte creëren is niet eenvoudig. Wetenschappers gebruiken zelfs buitennatuurlijke oplossingen, genaamd metamaterialen.

De verbrandingsmotor: van oorzaak naar oplossing voor de energietransitie
Verbrandingsmotoren, zoals we kennen uit gewone auto’s, hebben eerlijkheidshalve niet de beste reputatie. En toch hebben ze nog steeds een toekomst in de energiemix want we kunnen af van de nadelen die ze op dit moment nog hebben.

Hoe je ademt, zegt iets over je slaap
500 miljoen mensen stoppen 15 keer per uur met ademen tijdens hun slaap. Ze lijden aan obstructief slaapapneu. Door de ademhaling tijdens je slaap te analyseren kunnen patiënten met obstructief slaapapneu sneller, beter en efficiënter behandeld worden.