Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Betekenis doorheen het leven tot op de oude dag: hoe zit dat juist?
Wij, mensen, hebben betekenis nodig. We zoeken betekenis in woorden, we zoeken betekenis in symbolen, we zoeken betekenis in ons werk, en in het algemeen: we zoeken betekenis in ons leven. Maar wat betekent eigenlijk betekenis ervaren in het leven?
Spelen met klanken – geen kinderspel voor mensen met dyslexie
Als er over dyslexie gesproken wordt, is het eerste waaraan we denken: lees- en spellingsmoeilijkheden. Maar wat veroorzaakt die moeilijkheden precies? Daarvoor moeten we kijken naar het waarnemen van klanken, of meer specifiek fonemen.
Alexander Doom, de witte raaf in sprintersland
In de top 50 van snelste 400-meterlopers aller tijden staan maar twee atleten van niet-Afrikaanse origine, onder wie de Belg Alexander Doom. Waarom zijn atleten van Afrikaanse origine zo snel? Het antwoord bevindt zich in de spiervezels.
De plant als producent van innovatieve ingrediënten voor duurzame cosmetica
Als je zalf op je huid smeert, roept dit niet meteen de gedachte aan ruwe aardolie op. Toch kunnen handcrèmes en andere cosmeticaproducten tot 99% ingrediënten van ‘minerale oorsprong’ bevatten. Het is tijd voor plantaardige alternatieven.
'Tijd om de benen te strekken!' Hoe smartphone-meldingen je actiever kunnen maken
Smartphones, ze zijn altijd bij de hand of toch vaak erg dichtbij. Wat als we deze digitale technologie inzetten om ons meer te laten bewegen en zo gezond(er) ouder te worden? De vijfenzestigplussers met wie wij spraken, waren alvast positief!
Van ‘Waar is Wally?’ naar longkankeronderzoek: hoe vinden we waardevolle mutaties sneller in het bloed?
DNA-mutaties in het bloed helpen artsen bij het detecteren van longkanker en het kiezen van de beste behandeling. Helaas zijn deze DNA-mutaties net zo moeilijk te vinden als stripfiguur Wally op een drukke zoekplaat. Tijdens mijn doctoraatsonderzoek zocht ik manieren om deze kostbare mutaties makkelijker op te sporen.
Waarom we zo graag kijken naar mensen die eten maken
Van het honderdjarige succes van Ons Kookboek tot de bijna 400 miljoen TikTok-filmpjes over de nieuwste food trends, het is duidelijk dat voeding in media meer biedt dan enkel recepten – het voedt ook onze geest. Waarom smullen we zo hard van voedselvideo’s?
Het belang van bomen in een grootstad
Stad Gent streeft ernaar om in 2030 klimaatrobuust en in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Bomen planten speelt daarbij een grote rol. Studenten journalistiek van de Arteveldehogeschool Gent brachten die vergroening in kaart: welke bomen komen op welke plek, en met welke functie?
Zijn de hersenen van mensen met dyslexie anders geprogrammeerd?
Mensen met dyslexie hebben meer moeite met het herkennen van klanken, wellicht omdat de hersenen van mensen met dyslexie anders reageren op geluiden. Maar zien we ook verschillen in hoe de hersenen zijn opgebouwd?