Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.

Niet alleen bacteriën, maar ook schimmels en parasieten worden resistent
Wanneer we spreken over antimicrobiële resistentie, gaat het vaak over antibioticaresistentie bij bacteriën. Maar er is meer aan de hand: schimmels en parasieten worden ook steeds resistenter tegen de medicijnen die we gebruiken om ze te behandelen. Dat vormt een onderschat, maar groeiend gevaar voor de volksgezondheid.

Met deze slijmlaag beschermen bacteriën zich tegen antibiotica
Naast het ontwikkelen van resistentie, kunnen micro-organismen zich ook op een andere manier verdedigen tegen antibiotica. Dat doen ze door zich te organiseren in een beschermende structuur: een biofilm.

Een eeuwenlange wapenwedloop gaf bacteriofagen hun dodelijke efficiëntie
Bacteriën lijken de strijd tegen antibiotica steeds meer te winnen, maar de bacteriofaag denkt daar anders over.

De zoektocht naar nieuwe antibiotica start bij… bacteriën en schimmels!
Antibiotica redden jaarlijks miljoenen levens en zijn onmisbaar: zowel om bacteriële infecties te behandelen, als om ze te voorkomen bij operaties. Toch worden ze steeds minder effectief doordat bacteriën resistent worden. Daarom zoeken wetenschappers naar nieuwe antibiotica - vreemd genoeg bij bacteriën en schimmels zelf. Hoe zit dat?

Door resistentie kan een ‘gewone’ longinfectie weer dodelijk worden
De Wereld Gezondheidsorganizatie (WHO) schatte dat er in 2019 al 4.95 miljoen mensen zijn overleden door de directe of indirecte gevolgen van antibiotica resistentie. Het is dus een van de grootste bedreigingen voor de mondiale gezondheidszorg.

Hoe een saaie framing de keuze voor circulaire mode ontmoedigt
Bedrijven die duurzaamheid promoten zonder aan te sluiten bij de werkelijke behoeften en verlangens van consumenten, lopen het risico hun boodschap te verliezen in een zee van verveling.

Wanneer wetenschappers hun eigen proefkonijnen worden
Een recent geval van zelfexperimentatie roept ethische vragen op. De geschiedenis toont dat de drijfveren voor zelfexperimentatie divers en door de tijd heen verschoven zijn.

Wetenschapscommunicatie: waar te beginnen?
Er wordt tegenwoordig steeds meer aandacht besteed aan wetenschappelijke outreach, en je kan als onderzoeker niet langer in je ivoren toren blijven zitten. Maar hoe pak je dat aan? Hier deel ik met plezier mijn scicomm-ervaringen, om je op weg te helpen bij je eigen outreach-avontuur.

Deze bacterie produceert het dodelijkste gif ter wereld, ook wel bekend als botox
De bacterie Clostridium botulinum maakt het dodelijkste gif dat we kennen: botuline. Verrassend genoeg redt het ook mensenlevens én gebruikt de schoonheidsindustrie het om rimpels te verbergen.