Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.

Kosmisch overgewicht: waarom sterren, planeten en manen rond zijn
Planeten, sterren en sommige manen zijn rond. Dat komt niet alleen omdat ze zwaar zijn, leren we van de onregelmatig gevormde maan Proteus en superzware neutronensterren.

De paling en het drama achter de delicatesse
De Europese paling is ernstig bedreigd. Toch is hij nog steeds te vinden op menig menukaart. De contradictie kan niet groter zijn. De wetenschappelijke adviesraad ICES roept onder andere op de palingvisserij aan banden te leggen. Is een visserijverbod het antwoord? Anke de Sagher ging in gesprek met verschillende stakeholders en verzamelde bijna evenveel opinies.

Waarom mannetjesmuizen doodsbang zijn voor bananen
Mannetjesmuizen hebben schrik van boze moeders. En toevallig ruiken die naar bananen.

Magneten in de strijd tegen hersenaandoeningen
Bij de behandeling van hersenaandoeningen denk je niet meteen aan magneten. Toch kunnen magnetische eigenschappen gebruikt worden om de werking van de hersenen te beïnvloeden. Debby Klooster, onderzoeker aan de UGent, zocht uit welke patiënten daar baat bij hebben.

Minder stress en betere nachtrust dankzij lichaamsbeweging
Stress en slaap zijn verbonden en kunnen positief beïnvloed worden door lichaamsbeweging. Welk soort beweging heeft de beste impact op stress en slaap? Wat is het beste tijdstip om aan lichaamsbeweging te doen? PhD-onderzoeker Len De Nys onderzocht het en schreef er deze blog over.

Ben jij uitgekeken op de nieuwsmedia?
Heel wat mediaprofessionals maken zich zorgen om het toenemend aantal burgers dat afhaakt van de traditionele nieuwsmedia of deze uitspuwen. Houdt dit een gevaar in voor de democratie? De opleiding journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel onderzoekt waarom mensen wantrouwig staan of afhaken. ‘Eenzijdigheid’ van de traditionele nieuwsmedia is dé weerkerende kritiek.

Machine learning helpt eiwitophopingen in kaart te brengen
Abnormale eiwitophopingen zijn een kenmerk van een diverse groep aandoeningen. Het Switch labo verbonden aan VIB en KU Leuven heeft nu een algoritme ontwikkeld om de vorming van amyloïdes beter te begrijpen en voorspellen.

Hoe transportproblemen ook op microschaal dramatische gevolgen kunnen hebben
België is een van de koplopers van Europa wat betreft de fileproblematiek. In het labo neurobiologie (VIB/KUL) zijn onderzoekers erachter gekomen dat er verrassende raakvlakken zijn tussen het fileprobleem en de zenuwziekte ALS.

Onze planeet had er paars uit kunnen zien
Het lijkt sciencefiction, maar volgens wetenschappers zag onze aarde er ooit paars uit, in een tijd dat ze voornamelijk bewoond werd door paarse micro-organismen. Mogelijk bezorgde competitie met deze organismen planten hun groene kleur.