Wiskunde is Sexy

Wiskunde is Sexy

Archimedes reageerde geprikkeld toen een Romeinse soldaat hem stoorde bij een meetkundige schets op het strand van Syracuse. Hij wilde zijn zandberekening niet zomaar achterlaten en betaalde die weigering met zijn leven. Wiskunde: onverantwoord interessant!
 

Wat bezielt toch sommige mensen om hun leven (of toch zeker hun nachtrust) op te offeren voor deze femme fatale van de wetenschappen? Met veel plezier zoeken we het voor u op.


Aan de andere kant heeft de wiskunde te kampen met een muf en saai imago. Misschien is dit omdat het vak soms wel een beetje ontoegankelijk is, zelfs voor andere wiskundigen. Daaraan wordt de laatste tijd iets gedaan: er verschijnen meer en meer wiskunde-populariserende boeken op de markt. Zelden geraken die boeken tot in onze betere boekhandels, en hoe kan je dan weten dat ze bestaan? Wij helpen je hierbij een handje.

Paul Levrie, Rudi Penne en Stijn Dierckx (niet op de foto) doceren wiskunde aan de faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Rudi is ook verbonden met het departement Wiskunde-Informatica van de Universiteit Antwerpen en Paul is onderzoeker aan het departement Computerwetenschappen van de KULeuven. Paul is ook redacteur van Pythagoras (www.pyth.eu), het wiskundetijdschrift voor liefhebbers.

Meest behandelde onderwerpen:

Oneindig vele priemgetallen blijken hypercijfergevoelig

Oneindig vele priemgetallen blijken hypercijfergevoelig

Hoe eenzaam kan een priemgetal zijn? Niet enkel kunnen ze omgeven worden door priemwoestijnen, ze kunnen ook aan cijfergevoeligheid lijden waardoor andere priemgetallen zo goed als onbereikbaar worden. In 2020 ontdekte Michael Filaseta van de universiteit van South Carolina een nog meer extreme contactstoornis bij sommige priemgetallen: zij bleken hypercijfergevoelig. Dit jaar bewees hij bovendien dat dit helemaal geen zeldzaam fenomeen is. Maar omdat ze zich enkel bij heel grote priemgetallen manifesteert, bleef deze eigenschap tot nu toe onder de radar.