Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.

Triatlon uitgesteld door slechte waterkwaliteit: wat doet (collectief) te vroeg pieken met topsporters?
De triatlon bij de mannen wordt ‘voorlopig’ tenminste één dag uitgesteld, vanwege het té vervuilde water. Wat is de impact van uitstel op topsportprestaties?

Tinnitus uit de oren en geld in het spaarvarken
Met een jaarlijkse kost van meer dan 500 miljard euro plundert tinnitus de spaarpot van de Europese maatschappij. Telerevalidatie, behandeling vanop afstand, is een mogelijke sleutel in de zoektocht naar kosteneffectiviteit.

Gesprek met een bultrug
Een groep wetenschappers werkt aan technologie om met walvissen te kunnen praten. Dat lukte ook al, beweren ze zelf, maar eigenlijk begrepen walvis en mens elkaar niet. Wanneer zullen we echt met walvissen kunnen communiceren?

BrainGPT: hersenen upgraden met taalmodellen
De eerste klinische trials van Neuralink zouden een groot succes zijn. Een verlamde proefpersoon kon, na het implanteren van een Neuralink apparaat dat via elektrodes hersensignalen oppikt, een spelconsole aansturen met zijn gedachten. Communiceren we binnenkort via onze gedachten?

Waar komt strandzand vandaan?
Strandzand is prachtig. En het is nog mooier als je begrijpt welk verhaal het vertelt over onze planeet.

Ben jij mijn vader? Waarom er ook op bomen en planten DNA-testen worden uitgevoerd
Ben jij mijn vader? Het klinkt wel alsof dit gezegde thuishoort in een realityshow, waar DNA-testen voor sensationele TV zorgen. Toch is het gebruik van dit soort testen niet gelimiteerd tot mensen en worden deze ook bij bomen en andere planten toegepast.

Weet hoe je moet snacken, dan snack je gezonder
Snacken is meer dan alleen een hap tussen de maaltijden door. Het is een essentieel onderdeel van een gezond eetpatroon, ook naarmate we ouder worden. Emoties en sociale contacten spelen een cruciale rol in het al dan niet gezond snacken van 60-plussers.

Steelanol-bioreactor ArcelorMittal sterke maar geen definitieve oplossing voor groene transitie
De innovatieve bioreactor van het Gentse ArcelorMittal is een gamechanger voor de energietransitie in België. Maar in de koolstofneutrale toekomst van 2050 kan de nieuwe Steelanol-bioreactor misschien geen rol meer spelen. Dat besluiten wetenschappers bij EnergyVille.

Heggenvlechten: hoe erfgoed een boost geeft aan biodiversiteit
Heggenvlechten is een eeuwenoude praktijk waarbij je met behulp van een zaag, bijl en spierkracht de takken van een levende heg neerlegt en vlecht. Erfgoed in het landschap of in je tuin: een gouden kans voor meer biodiversiteit.