Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Een ster in een vat: ultieme energiebron, maar hoe voorkomen we dat het vat smelt?
Kernfusie als energiebron ligt volgens sommige critici altijd dertig jaar in de toekomst. Snelle computermodellen die de warmteafvoer voorspellen, zijn één van de sleutels om deze toekomstmuziek ooit te laten weerklinken.
'Plots zat ik een jaar thuis': langdurige werkloosheid ontrafeld
In Vlaanderen is ruim de helft van de werkzoekenden langer dan één jaar op zoek naar werk. Hoe komt het dat deze groep ondanks de vele vacatures de weg naar de arbeidsmarkt niet lijkt te vinden?
De scheidslijn tussen vrouwen en mannen in topsport krijgt rake klappen
De olympische bokskamp tussen de Algerijnse Imane Khelif en de Italiaanse Angela Carini heeft geleid tot een wereldwijde golf van verontwaardiging en discussies. Khelif zou XY-chromosomen en te hoge testosteronwaardes hebben. Het Internationaal Olympisch Comité ziet hierin echter geen argument om haar uit te sluiten van de vrouwencompetitie. Hoe zit dat?
Triatlon uitgesteld door slechte waterkwaliteit: wat doet (collectief) te vroeg pieken met topsporters?
De triatlon bij de mannen wordt ‘voorlopig’ tenminste één dag uitgesteld, vanwege het té vervuilde water. Wat is de impact van uitstel op topsportprestaties?
Tinnitus uit de oren en geld in het spaarvarken
Met een jaarlijkse kost van meer dan 500 miljard euro plundert tinnitus de spaarpot van de Europese maatschappij. Telerevalidatie, behandeling vanop afstand, is een mogelijke sleutel in de zoektocht naar kosteneffectiviteit.
Gesprek met een bultrug
Een groep wetenschappers werkt aan technologie om met walvissen te kunnen praten. Dat lukte ook al, beweren ze zelf, maar eigenlijk begrepen walvis en mens elkaar niet. Wanneer zullen we echt met walvissen kunnen communiceren?
BrainGPT: hersenen upgraden met taalmodellen
De eerste klinische trials van Neuralink zouden een groot succes zijn. Een verlamde proefpersoon kon, na het implanteren van een Neuralink apparaat dat via elektrodes hersensignalen oppikt, een spelconsole aansturen met zijn gedachten. Communiceren we binnenkort via onze gedachten?
Waar komt strandzand vandaan?
Strandzand is prachtig. En het is nog mooier als je begrijpt welk verhaal het vertelt over onze planeet.
Ben jij mijn vader? Waarom er ook op bomen en planten DNA-testen worden uitgevoerd
Ben jij mijn vader? Het klinkt wel alsof dit gezegde thuishoort in een realityshow, waar DNA-testen voor sensationele TV zorgen. Toch is het gebruik van dit soort testen niet gelimiteerd tot mensen en worden deze ook bij bomen en andere planten toegepast.