Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.

Laten we inclusieve wetenschapscommunicatie nog wat inclusiever maken
Inclusieve wetenschapscommunicatie focust vooral op de toehoorders. Er is daardoor nog te weinig aandacht voor de discriminatie die communicatoren zélf ervaren, betoogt filosoof Seppe van Bladel (UGent).

Dit is de Superman van de bacteriën
Deinococcus radiodurans heeft veel overeenkomsten met Superman, maar je hoeft niet naar Krypton om haar te vinden: de bacterie leeft hier op aarde in de meest extreme omgevingen.

Is het Afrikaanse regenwoud, en niet het Amazonewoud, de grootste long van onze planeet?
Bij tropisch regenwoud denkt iedereen onmiddellijk aan het Amazonewoud, het grootste regenwoud ter wereld. Veel minder is geweten over het tweede grootste, gelegen in het Congobekken in Centraal-Afrika. Dit regenwoud zal nochtans cruciaal zijn in de strijd tegen klimaatverandering.

ChatGPT moet op ontwenningskuur
Opzoekingen doen met ChatGPT is zoals vragen stellen aan een hoogbegaafde drugsverslaafde en het antwoord voor waarheid aanzien. Large Language Models (LLMs), zoals ChatGPT, zijn goed in het genereren van samenhangende tekst, maar ze hebben de neiging om te hallucineren en de waarheid is vaak ver zoek.

Waarom een stoelgangtest beter niet lijkt op een belastingbrief
Meer dan de helft van de mensen in armoede neemt niet deel aan het gratis bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker. Het kan nochtans hun leven redden. Met een andere aanpak kunnen we waardevolle testpakketten uit de vuilnisbak houden.

Vuren we in de toekomst mini-raketten af in het brein van parkinsonpatiënten?
Tot op heden is het niet mogelijk om te genezen van de ziekte van Parkinson. Microscopisch kleine raketten kunnen daar in de toekomst verandering in brengen.
Klimaatneutrale tomaten telen in België binnen handbereik
De glastuinbouwsector in ons land behoort tot de wereldtop. Hoe blijven we op die positie terwijl energiecrisissen en klimaatdoelstellingen om de hoek loeren?

Kunnen speekselstalen ooit een rol spelen in het vaststellen van autisme?
Kinderen met autisme hebben andere verhoudingen van de bacteriën in hun mond dan kinderen zonder autisme. Daarnaast zouden sommige bacteriën een belangrijke link hebben met hun sociaal functioneren.

Op zoek naar de Crohn-juwelen
Mensen met een chronische darmontsteking kampen dagelijks met buikpijn en diarree. Een bloedtest zou verborgen signalen van de ziekte kunnen opsporen vóór de eerste klachten ontstaan.