Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.

De Noordzee als rechtspersoon: een goed idee?
Opgepast voor aliens - Hoe Europa ons oproept om invasieve soorten een halt toe te roepen
Meer dan tachtig soorten aliens staan nu op de zwarte lijst. Hoog tijd om in te grijpen, zo vindt de EU. #Beware of aliens.

De switch van ‘not’ naar ‘hot’: tumoren aantrekkelijk maken voor betere immuuntherapie
Immuuntherapie is een revolutionaire behandeling tegen kanker. Helaas werkt de therapie niet bij alle kankerpatiënten. Onderzoeker Laurien Van Dyck onderzocht hoe we beter kunnen voorspellen wie er wel baat bij heeft én hoe we op termijn meer patiënten kunnen behandelen met deze therapie.

De neurologische toekomst van Rwanda
Belgische artsen geven een stoomcursus neurologie in Rwanda, waar dit jaar een specialisatieopleiding is gestart. Onderzoeker Alexandra Boogers ging mee en schreef er een blog over.

Hoe jouw vakantiefoto de wetenschap vooruithelpt
Oude foto’s zijn een onderbenutte bron van kennis. Ze kunnen wetenschappers vertellen hoe de natuur in de voorbije 200 jaar is veranderd. Ook jouw foto’s kunnen hieraan bijdragen.

Rode Duivels missen spelvreugde? Kijk naar de hommel!
Bondscoach Roberto Martinez wijt de nederlaag tegen Marokko onder andere aan een gebrek aan spelvreugde. De voetballers kunnen zich misschien laten inspireren door de hommel, die zijn gek van het spelletje.

‘Goed slapen is soms hard werken’
Om zijn slaaptraining alle kansen te geven, nam journalist Thomas Detombe drie weken verlof. Dat had tot frustratie kunnen leiden. Wat als de training mislukte?

‘Jarenlang joeg ik obsessief op elke mogelijke serotoninebron. En toch sliep ik slecht’
De afgelopen week was er een met ups en downs. De slaaptraining liep anders dan ik wilde. Onze jongste zoon was ziek, ik werd zelf ook ziek en hoestte enkele nachten de ziel uit m’n lijf.

Vissen zenderen aan het einde van de wereld
Tijdens de laatste twee weken van oktober trok ik samen met twee collega’s naar Shakhimardan, een Oezbeekse enclave in Kirgizië, om marinka’s te zenderen. We proberen er de levenscyclus van deze onbekende vissoort in kaart te brengen. De kennis is noodzakelijk om de mogelijke impact van een nieuwe waterkrachtcentrale op de soort te kunnen inschatten.