Herbekijk: Aangeboren of aangeleerd?

07 december 2023

Nature of nurture? Op donderdag 7 december spraken experts Lieselot Hemeryck en Kristien Hens over het vraagstuk dat de wetenschap al eeuwenlang bezighoudt. Herbekijk gesprek op deze pagina en stel je vragen via de chat.

De impact van genen en omgeving

Ziekte, gezondheid, gedrag en persoonlijkheid. Ligt alles vooraf vast in onze genen? Of moeten we vooral kijken naar externe factoren, zoals opvoeding, luchtvervuiling en levensstijl? De invloed van nature en nurture houdt de wetenschap al eeuwenlang bezig. Vandaag weten we dat ze allebei belangrijk zijn, én dat ze elkaar kunnen versterken en beïnvloeden.

Bovendien kunnen we zelf ingrijpen als we de oorzaak kennen van problemen. Maar daarbij duiken ook ethische kwesties op. Als bepaald gedrag ‘in je genen zit’, in hoeverre ben je dan nog zelf verantwoordelijk?

We duiken in het kluwen met Lieselot Hemeryck (FWO-onderzoeker Universiteit Gent) en ethicus Kristien Hens (Universiteit Antwerpen). Eos-redacteur Ilse Boeren modereert.

Over de sprekers

Lieselot Hemeryck is als FWO-onderzoeker verbonden aan de Universiteit Gent en is betrokken bij het Vlaams exposoomonderzoek. Ze neemt onder meer de impact van voeding op gezondheid onder de loep.

Kristien Hens is professor bio-ethiek aan de Universiteit Antwerpen. Het nature-nurture-vraagstuk heeft ethische consequenties, meent zij.