Afscheid van een icoon: oud-hoofdredacteur Filip van Brabander overleden

06 november 2023 door Eos-redactie

Begin november overleed Filip van Brabander op zeventigjarige leeftijd. Hij was de eerste eindredacteur van Eos en volgde in 1990 hoofdredacteur Jef Anthierens op. Hij leidde onze wetenschapsredactie tot 2005, waarna hij als freelancer aan de slag ging.

Begin november overleed Filip van Brabander, een van de founding fathers van Eos, dat in oktober 1983 het licht zag. Filip was de eerste eindredacteur en volgde in 1990 hoofdredacteur Jef Anthierens op, toen die met pensioen ging. Hij leidde onze wetenschapsredactie tot 2005, waarna hij als freelancer aan de slag ging.

Filip was een volbloed wetenschapsjournalist, met een bijzonder grote interesse in de snelle ontwikkelingen van wat toen nog ICT heette. De personal computer deed zijn intrede in de jaren 1980, en in het zog daarvan kwam een stroom van gadgets op de markt, grote en kleine apparaten die Filip met het plezier van een onbevangen kind uittestte. Hij zag ook onmiddellijk de grote mogelijkheden van het prille internet, en wist de nieuwe media snel en efficiënt voor zijn redactie in te zetten. Verwondering bleef zijn drijfveer. ‘Alles is wetenschap’, was een van zijn slagzinnen.

Filip was ook bezeten door taal, met een voorliefde voor het Nederlands van boven de Moerdijk. Onder zijn leiding zette Eos zijn eerste stappen op de Nederlandse markt. Hij trok gerenommeerde wetenschapsjournalisten aan zoals Chriet Titulaer – door Filip consequent en juist als ‘Kriet’ uitgesproken –, Piet Smolders, Teake Zuidema en Govert Schilling. De laatste twee schrijven overigens nog steeds voor Eos. ‘Wie complexe onderwerpen uit de wetenschap voor een breed publiek toegankelijk wil maken, hanteert best een heldere en correcte taal, zonder jargon’, was zijn motto. Een les die de huidige ploeg nooit uit het oog verliest.

Maar bovenal was Filip een warme man, die zowel met zijn vaste redacteurs als met de vele freelance medewerkers amicaal omging. Hij was een bourgondiër die met volle teugen genoot van het leven. Hij maakte van elk van onze verjaardagen een feest en trok op vrijdagavond vaak met de hele ploeg naar de kroeg om de week af te sluiten.

De voorbije jaren schreef Filip vooral korte berichten over zijn vakgebied – psychologische en pedagogische wetenschappen – en vertaalde hij artikels uit Scientific American. De lezers van het eerste uur, de vroegere en huidige redacteurs, en de vele freelancers zullen hem missen. Eos was in goede handen bij Filip, hij laat een mooie erfenis na.

De hele ploeg van Eos wenst de hele familie, in het bijzonder Katrien, Charlotte en Camille, veel sterkte.