Voeding

Broccoli en spruitjes goed voor je bloedvaten

Volgens recent onderzoek verlagen groenten als broccoli het risico op hart - en vaatziekten.

Broccoli en spruiten, net als kolen en radijzen, zijn groenten uit de kruisbloemenfamilie. Het British Journal of Nutrition publiceerde zopas een studie van dokter Lauren Blekkenhorst waaruit blijkt dat het net deze groenten zijn die de kans op verkalking van de aorta verlagen.

Aan de hand van data uit een cohortstudie die in 1998 van start ging, merkten de onderzoekers dat respondenten (684 vrouwelijke 70-plussers uit Australië) die meer kruisbloemige groenten aten 46% minder risico liepen op verkalking in de aorta. Deze verkalking kan leiden tot ziekten aan de bloedvaten en een verlaagde bloedcirculatie. Belemmering van de bloeddoorstroming kan leiden tot hartaanvallen of beroertes.

Een mogelijke verklaring voor het heil van kruisbloemige groenten is de aanwezigheid van vitamine K. Met name broccoli en spruiten zijn rijk aan de vitaminen K1 (fyllochinon) en K2 (menachinon) die onder meer vet oplossen waardoor ze bloedvaatziekten kunnen helpen voorkomen.

Oorzakelijk verband?

Hoewel het onderzoek alleen van toepassing is op bejaarde Australische vrouwen, kan er nog een extra kanttekening bij de bevindingen worden gemaakt. Dokter Blekkenhorst en de andere auteurs gaven te kennen dat ze geen rekening konden houden met confounders, externe factoren die de resultaten kunnen hebben beïnvloed. In dit geval kan het zijn dat de gezondheid van de respondenten niet te danken is aan het eten van kruisbloemige groenten, maar omdat ze sowieso al een gezondere levensstijl aanhielden.

Confounding is een ware plaag binnen de voedingswetenschap omdat ze mogelijke causaliteit tussen variabelen onderuithaalt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het onderzoek van Blekkenhorst niets aantoont. Er is gewoon nood aan gerichter onderzoek naar de specifieke kwaliteiten van groenten. Maar in tussentijd kan het geen kwaad om toch maar die vieze spruiten op te eten.