Podcast

Beschermt een mondmasker tegen luchtvervuiling?

Mondmaskers tegen luchtvervuiling zijn populair in Azië, maar je ziet ze af en toe ook hier opduiken. Beschermt zo’n mondmasker je effectief tegen vuile lucht? Verkeerskundige en milieubioloog Evi Dons van UHasselt geeft antwoord in onze podcast.

Evi Dons bestudeert de persoonsgebonden blootstelling aan luchtvervuiling, onder andere via een project waarbij burgers continu een klein meettoestel bij zich dragen. Wat leren we daaruit? Is fietsen in de stad gezond? Hoe kan je de blootstelling aan luchtvervuiling verminderen? En welke ingrepen kunnen onze luchtkwaliteit echt verbeteren? Je krijgt antwoorden in deze aflevering van Vraag Het Aan.

Wat kan je doen om je blootstelling aan luchtvervuiling te verminderen?

  1. Gebruik je gezond verstand. De luchtvervuiling komt ergens vandaan, bijvoorbeeld uit de uitlaat van een wagen of een schoorsteen. Blijf van die bronnen weg. Evi Dons stelde tijdens haar onderzoek bijvoorbeeld vast dat de luchtvervuiling op amper enkele meter van een drukke weg al aanzienlijk lager is.
  2. Pas je fiets- of wandelroute aan. Als je drukke wegen kan vermijden, doe dat dan. Evi Dons ontwikkelt momenteel een route-app waarin je naast kortste en snelste weg ook de weg met de minste luchtvervuiling zal kunnen kiezen. 
  3. Pas het tijdstip van verplaatsingen aan. Luchtvervuiling is minder groot buiten de spitsuren.
  4. Van alle pendelaars worden treinreizigers aan de minste luchtvervuiling blootgesteld.
  5. Fietsers ademen wel meer vervuilde lucht in, maar fietsers zijn ook fysiek actief, en dat levert dan weer positieve gezondheidseffecten op. Meestal zijn de voordelen van lichaamsbeweging groter dan de negatieve impact van luchtvervuiling.
  6. Stoot zelf minder uit: neem de trein of de fiets in plaats van de wagen en gebruik geen houtvuur. Er zijn ook minder opvallende bronnen van luchtvervuiling, kaarsen bijvoorbeeld zorgen voor een slechtere luchtkwaliteit binnenshuis.

Deze en andere maatregelen tegen luchtvervuiling komen uitgebreid aan bod in deze podcastaflevering.

Beluister Vraag het Aan ook via: