Helpt een halve ui op je nachtkastje tegen een verkoudheid?

Uien geven niet alleen smaak aan je eten, ze zijn volgens sommigen ook een echt wondermiddel als je verkouden bent. Al bij de oude Grieken stonden uien bekend als redmiddel om lucht te zuiveren.

Een bekend grootmoedersmiddel tegen een verstopte neus bij verkoudheden is het gebruik van rauwe uien. Een halve ui op het nachtkastje tijdens het slapen zou de neus ontstoppen en toelaten om vrijer te ademen.

"Uien maken een zwavelachtige stof vrij als ze worden doorgesneden, ter bescherming van de plant tegen de agressie die ze ondergaat. De stof zou lucht zuiveren van bacteriën en virussen en het ademhalen vergemakkelijken"

De ui zou ook de duur van verkoudheden inkorten. Dit zou komen door het feit dat uien een zwavelachtige stof vrijmaken wanneer ze worden doorgesneden, ter bescherming van de plant tegen de agressie die ze ondergaat. Na opensnijden scheidt de ui deze stof nog enkele uren af, wat de lucht zou zuiveren van bacteriën en virussen en het ademhalen vergemakkelijken. Uien in sokken worden eveneens aangeraden als middel ter bescherming tegen griep en om het bloed te zuiveren.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Uien zijn, zoals knoflook, rijk aan zwavelverbindingen, maar het effect op de gevolgen van verkoudheden werd tot op heden niet op wetenschappelijke wijze aangetoond.

In een overzichtsstudie uitgevoerd in 2018 werden studies verzameld die gezondheidsvoordelen toeschreven aan uien. Ze werden beschreven als middel tegen diabetes, tegen een verhoogd cholesterolgehalte, als bloeddrukverlagers, pijnstillers en antibioticum, maar zeer weinig studies werden uitgevoerd om deze beweringen op een wetenschappelijke manier te verifiëren. Al deze beweringen zijn meer op anekdotes gebaseerd dan op degelijk wetenschappelijk materiaal.

In een ander artikel gingen onderzoekers de wetenschappelijke waarde na van veelgebruikte middelen tegen verkoudheden. Middelen als knoflook, vitamine C, homeopathie, vitamine D en diverse plantenextracten werden als onbewezen bestempeld.

Het lijkt trouwens weinig waarschijnlijk dat uien of andere planten op een nachtkastje ziektekiemen uit het lichaam kunnen zuiveren. Voor de ontdekking van micro-organismen dacht men dat onzuivere lucht (miasma) de oorzaak was van vele ziekten. Sinds de oudheid werden middelen als uien en knoflook gebruikt om lucht te zuiveren in de hoop om gevreesde ziekten te vermijden.

Conclusie

Er is geen wetenschappelijk onderzoek bij mensen dat het gebruik van doorgesneden uien op nachtkastjes bij verkoudheden ondersteunt. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat dit middel verkoudheden kan genezen. Hoogstens kunnen uien eventueel het ongemak van een verstopte neus verlichten.