No Nut November: geen gezondheidsvoordelen, wel frustratie

No Nut November is een oproep op de sociale media om een maand lang niet te masturberen. Deze internethype draait rond totale onthouding: je mag dus een hele maand niet klaarkomen. Dat zou goed zijn voor de gezondheid. Klopt dat wel?

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een internationale groep onderzoekers ging na of masturberen voor een sportwedstrijd nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid. Het woord masturbatie komt mogelijk van het Latijnse manibus (‘met de handen’) en turbare (‘opwinding veroorzaken’). Volgens onderzoek in Nederland masturbeerde gemiddeld 73% van de volwassen mannen en 37% van de volwassen vrouwen in de vier weken voor het onderzoek. Mannen die hoger opgeleid waren en vrouwen die meerdere partners hadden, bleken vaker te masturberen.

Om hun onderzoeksvraag te beantwoorden, voerden de internationale onderzoekers een literatuurstudie uit. In totaal vonden ze negen studies die de resultaten van sportprestaties nagingen in functie van klaarkomen voor de inspanning. Masturberen voor een sportwedstrijd had volgens de studies geen invloed op de prestaties. Onderzoek toont eveneens aan dat masturberen geen effect heeft op de slaapkwaliteit (3).

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het nut van No Nut November is onduidelijk. Waarschijnlijk heeft het geen effect op de gezondheid, behalve misschien frustraties en nutteloze schuldgevoelens bij mensen.

Veel misverstanden over masturberen zijn te wijten aan de standpunten van de katholieke kerk. Paulus schrijft duidelijk in 1 Korinthe 6:19: 'Of weet u niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, Die in u is en Die u van God hebt ontvangen, en dat u niet van uzelf bent?' Zelfbevrediging komt voort uit begeerte. Christenen mogen zichzelf daar niet mee verontreinigen. Bij probleemgevallen werden antimasturbatiegordels aangeraden: daarmee kan je onmogelijk je clitoris of penis aanraken. Opmerkelijk is dat ook bijvoorbeeld honden, apen en kangoeroes masturberen. Ook olifanten doen eraan mee, ondanks hun omvang, en schildpadden, ondanks hun traagheid.

Aan masturberen worden vaak voor- en nadelen toegeschreven. Onder de zogezegde nadelen circuleren:

  • blind worden;
  • rugpijn;
  • onvruchtbaarheid;
  • verkleinen van de penis;
  • harige handpalmen.

De voordelen zouden zijn:

  • minder stress;
  • lager risico op prostaatkanker;
  • minder pijn;
  • betere concentratie.

Al deze voor- en nadelen steunen op zeer beperkt wetenschappelijk onderzoek.

Een contrast met deze campagne is de houding van de gezondheidsdiensten van Queensland in Australië. Zij startten een actie op Facebook om het stigma van masturbatie te doorbreken. De campagne Help jezelf een handje lokte veel reacties uit.

Conclusie

Aan masturberen wordt een reeks voor- en nadelen verbonden, die grotendeels niet wetenschappelijk bewezen zijn. Het nadeel van nutteloze campagnes als No Nut November is dat ze schuldgevoelens creëren bij mensen, zoals de katholieke kerk eeuwenlang deed.