Contactlens vervangt iris

10 september 2020 door EV

Patiënten met een beschadigde of ontbrekende iris zouden binnenkort een elektronische versie kunnen krijgen. 

De iris, het ringvormig gepigmenteerd orgaan in onze ogen, regelt de hoeveelheid licht dat doorgelaten wordt naar ons netvlies door onze pupil te vernauwen of te verwijden. Patiënten met afwijkingen aan de iris – wereldwijd zijn er zo’n 20 miljoen – zijn extreem gevoelig voor licht en hebben last van een verminderde scherptediepte, zoals een fototoestel waarvan het diafragma niet goed is afgesteld.

Er bestaan al oplossingen, zoals statische contactlenzen met een vaste iris, kunstmatige implantaten of een bril met variabele transparantie. Ze regelen de invallende lichthoeveelheid, wat patiënten minder gevoelig maakt voor licht. Maar ze bootsen niet de volledige werking van de iris na. Patiënten kunnen nog steeds niet scherp zien.

De lens regelt niet alleen de hoeveelheid invallend licht, maar verbetert ook de scherptediepte

Wetenschappers van het Centre for Microsystems Technology (Imec/UGent) ontwikkelden een elektronische contactlens die in staat is om de pupilgrootte dynamisch te veranderen. De lens regelt zo niet alleen de hoeveelheid invallend licht, maar verbetert ook de scherptediepte. In de lens zit lcd-technologie met ringvormige pixels die de bewegingen van de iris nabootsen. De bewegingen worden aangestuurd door dunne elektronica, waaronder een oogknipperdetector en een fotodiode die de hoeveelheid binnenvallend licht detecteert. De lens verbruikt zeer weinig energie en laadt ’s nachts draadloos op via een ingebouwde NFC-chip. 

De elektronische lens werd getest in het lab bij verschillende lichtomstandigheden. De onderzoekers voerden ook simulaties uit op basis van 3D-data van een patiënt met aniridie. Dat is een genetische aandoening waarbij de iris gedeeltelijk of volledig ontbreekt. 

Het doel nu is om snel een contactlens op de markt te brengen die een oplossing biedt voor alle oogaandoeningen die de lichtgevoeligheid en scherptediepte aantasten.