Grootste elektrische voertuig ter wereld laadt zichzelf op

De 'groene monstertruck’ recupereert energie tijdens het remmen.

De Elektro Dumper van de Zwitserse bouwmachinefabrikant Kuhn Schweiz is het grootste elektrische voertuig ter wereld. De gigantische kiepwagen weegt leeg ongeveer 45 ton en kan tot 65 ton steenpuin vervoeren. De ‘groene monstertruck’ wordt enkel en alleen voortgestuwd door elektriciteit. Daarvoor is een 590 kW (of 800 pk) sterke elektromotor nodig, die op zijn beurt wordt gevoed door een lithium-ionbatterijpack met een gewicht van maar liefst 8 ton. 

Zoals alle elektrische voertuigen kan de truck energie recupereren door te remmen. In dit geval is de route van de eDumper cruciaal. Hij maakt met een lege lading de klim tot bovenaan de steengroeve - die zich op een heuvel bevindt. Daar wordt hij geladen met steenpuin, waarna hij naar beneden rijdt. Op het einde van de route wordt de lading gelost.

De neerwaartse helling, gecombineerd met het gewicht van zijn lading, zorgt voor een sterke remkracht en dus veel energierecuperatie. Het grootste deel van wat de batterij van de truck verbruikte om tot boven te rijden, wordt op die manier gerecupereerd. Volgens Kuhn Schweiz kan de truck in sommige situaties meer energie recupereren dan hij heeft verbruikt. De eDumper zou jaarlijks 50.000 tot 100.000 liter diesel besparen ten opzichte van zijn klassieke broertjes.

Het voertuig is gebaseerd op een Komatsu HB 605-7, een monstertruck van 9 meter lang, ruim 4,5 meter breed en bijna 9 meter hoog met volledig geopende kiepbak. In zijn ‘standaardversie’ wordt deze kolos aangedreven door een 23 liter grote zescilinder-turbodieselmotor. Het is een slokop. De ombouw naar een elektrisch alternatief werd verwezenlijkt door Kuhn Schweiz, in samenwerking met batterijfabrikant Lithium Storage en studenten van twee Zwitserse universiteiten.