MRI gaat mobiel

Draagbare MRI’s zijn een goedkoop alternatief voor krachtige medische scanners.

MRI-scanners (Magnetic Resonance Imaging) zijn cruciaal in de moderne geneeskunde. Maar ze kosten tot 3 miljoen euro en vereisen ingewikkelde koelsystemen. Om hun magnetische velden te omsluiten en signalen van buitenaf te blokkeren zijn speciaal gebouwde kamers nodig.

Goedkopere alternatieven zijn op komst. Onderzoekers van de Universiteit van Hong Kong werken aan een compacte MRI-scanner die je op wieltjes kan verrijden. Ze hebben geen afscherming nodig en kunnen op een gewoon stopcontact worden aangesloten.

De nieuwkomer onder de zogeheten Ultra Low Field-MRI’s kost minder dan 20.000 euro. Het ontwerp gebruikt permanente magneten die niet gekoeld moeten worden. Het toestel genereert ook veel minder magnetisme dan een standaard MRI-scanner, waardoor je het niet hoeft af te schermen met een schild.

Zwakkere signalen

Om de scanner draagbaar te maken is afgezien van de fysieke afscherming tegen externe radiofrequentieruis. Een deep-learningalgoritme herkent en voorspelt stoorsignalen en trekt die van de gemeten signalen af.

Het onderzoeksteam demonstreerde het apparaat door 25 patiënten te scannen en de beelden te vergelijken met die van een standaard MRI. De beelden lijken van voldoende kwaliteit om bruikbaar te zijn in een aantal scenario’s. Het toestel zou bijvoorbeeld geschikt zijn om snel beroertes te diagnosticeren.

Het belangrijkste nadeel van het nieuwe apparaat is dat de signalen zwakker zijn, waardoor de beeldresolutie lager is. Maar deze toestellen zijn niet bedoeld om krachtige scanners volledig te vervangen. Ze moeten vooral van pas komen in situaties waarbij patiënten niet kunnen worden verplaatst of waarbij tijd van cruciaal belang is.