Carl-Victor Deweer wint Eosprijs 2021

De Eosprijs 2021 gaat naar Carl-Victor Deweer (UGent) met zijn scriptie over het kweken van vliegenlarven op kippenmest. Op die manier wil deze dierenarts bijdragen tot het verduurzamen van de veeteelt. 

Via de Eosprijs bekronen het maandblad Eos en SciMingo vzw jaarlijks de beste scriptie in de harde wetenschappen. Carl-Victor Deweer (UGent) wint dit jaar prijs ter waarde van 1.000 euro. In zijn masterproef onderzocht hij of we vliegenlarven kunnen inzetten om de mest in kippenstallen op te ruimen. Die larven bevatten veel eiwitten en vetten, en kunnen verwerkt worden tot voedselbron voor vissen en pluimvee. Bepaalde delen kunnen zelf gebruikt worden in de chemiesector en geneeskunde.

100 miljoen kilo larven

“De huidige methode om vleeskuikens te kweken is door kuikens 6 weken lang vet te mesten in een kippenstal. Daarna gaan ze naar het slachthuis. De stal wordt dan gereinigd en staat twee weken leeg, om opnieuw aan de kweek te beginnen”, legt Deweer uit. Hij toonde aan dat het interessant is om de kippenmest eerst nog een week te laten liggen om er larven op te kweken. Het enige dat een pluimveehouder daarbij moet doen, is de mest bevochtigen en mixen. Indien deze nieuwe methode over heel België toegepast wordt, zou er 100 miljoen kilogram larven kunnen worden gekweekt.

Minder mestoverschotten

De methode moet wel nog verder worden getest, want het onderzoek gebeurde voorlopig enkel in experimentele omstandigheden. Ook verbiedt de wetgeving momenteel het kweken van larven op kippenmest, omdat de invloed van larven op bioveiligheid en voedselveligheid nog verder moet worden onderzocht. Deweer hoopt dat dit snel zal gebeuren: “Larven kweken in vleeskuikenstallen heeft immers alleen maar voordelen: minder vrachtverkeer, minder mestoverschotten, minder gebouwen en infrastructuur,...”.

Dromen van larven

“Een mooi voorbeeld van circulaire veeteelt. De scriptie is zeer origineel, interessant en bevat veel eigen onderzoek”, oordeelde de redactie van Eos. Die koos het werk uit 63 inzendingen. Ook het publiek kon via een poll mee bepalen wie de winnaar werd door te stemmen op één van de vijf genomineerden. De 2.600 stemmen telden voor een kwart mee in de totale beoordeling. De winnaar kreeg er liefst 628 achter zijn naam.

Een mooie bekroning voor Deweer, die zich met passie op z’n onderzoek stortte. “Ik was soms tot ’s avonds laat bezig om duizenden larven tellen, waardoor ik ook ’s nachts in mijn dromen larven bleef tellen.” Hij krijgt 1.000 euro en ziet ook een artikel over zijn onderzoek in Eos Magazine verschijnen.

Overige prijzen

Tijdens de uitreiking in Corda Hasselt werden ook volgende vier prijzen uitgereikt:

De hoofdprijs, de Vlaamse Scriptieprijs 2021, gaat naar Kamiel Debeuckelaere (KU Leuven). Hij ontwikkelde een innovatieve robotbloem voor bijenonderzoek.

De Klasseprijs gaat naar Dries Mariën (UGent) voor zijn masterproef over de begeleiding van jonge leerkrachten.

De mtech+prijs gaat naar Judith Haanen & Anneleen Bollé (UGent) met hun masterproef over ‘Wat is het interessantst vanuit milieuoogpunt: renoveren of heropbouwen?’

De Bachelorprijs gaat naar Angela Janssen (Hogeschool PXL) over ‘een bijzondere aanpak voor het reanimeren van COVID-19 patiënten’

Meer info: scriptieprijs.be/uitreiking2021