Eos Blogs

Waarom Lukaku meer kans heeft op blessures dan Van Aert

Waarom lijken we meer te horen van blessures in het voetbal, in vergelijking met andere populaire sporten zoals wielrennen?

Rode Duivel Kevin De Bruyne maakte onlangs zijn comeback na een lange hamstringblessure en ook doelman Thibaut Courtois revalideert na een gescheurde voorste kruisband in zijn linkerknie. Waarom lijken we meer te horen van blessures in het voetbal, in vergelijking met andere populaire sporten zoals wielrennen? Jona Van den Broeck doet onderzoek naar spieren en vertelt je er meer over.

Samengevat:

  • Voetbal is een contactsport en is explosief, waardoor je meer risico’s hebt op contactblessures dan bij individuele- of uithoudingssporten.
  • Spieren die lang moeten presteren en getraind zijn voor uithoudingssporten, zijn doorgaans minder explosief en blessuregevoelig.
  • Elke sport heeft zijn specifieke blessurelast. Ook de duur van de sport maakt een verschil.
  • Blessures vermijden kunnen we nooit. Minimaliseren wel, door bijvoorbeeld aan preventie te doen. Goed opwarmen, stretchen, trainen en oefenen op stabiliteit.
Dit audiofragment werd opgenomen tijdens het Wetenschapsfestival Brussel 2022, dat samenviel met de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Marokko op het WK voetbal 2022. Op de achtergrond hoor je de wedstrijd.