Hoe gevaarlijk zijn hoornaars voor de mens?

In Lier werd een groep wandelaars aangevallen door een zwerm hoornaars. Het ging om doorgaans minder agressieve Europese hoornaars. Waarom vielen ze hen toch aan en hoe gevaarlijk is zo'n steek?

Waar komt dit nieuws vandaan?

In Lier werd een groep wandelaars aangevallen door een zwerm hoornaars. Brandweerlui in speciale pakken gingen zoek en vonden het nest in een holle boom en verdelgden het met een poeder. Omdat de hoornaars nog zo’n 48 uur na deze procedure kunnen uitvliegen, werden wandelpaden in de buurt afgesloten.

Het ging om een nest Europese hoornaars, ook wel bekend als paardenwespen. Ze zijn zo’n vier centimeter lang, hebben rode poten en een geel-zwart gestreept lijf. Een Europese hoornaar laat mensen doorgaans ongemoeid, tenzij je in de buurt van een nest komt en de diertjes zich bedreigd voelen. Een steek van een hoornaar is meestal ongevaarlijk, omdat slechts een klein beetje gif wordt ingespoten. Zo’n steek is meestal wel pijnlijker dan de steek van een gewone wesp, omdat de angel dikker en langer is en dieper in de huid kan doordringen.

De steken van hoornaars zijn wel gevaarlijk voor wie allergisch reageert op het gif of voor wie veelvuldig (meer dan twintig keer) gestoken wordt.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Hoornaars zijn niet geïnteresseerd in zoetigheden zoals kleinere wespen. Daarom zie je ze zelden rond terrasjes of op plekken waar mensen buiten eten of drinken.

Europese hoornaars zijn er altijd geweest in onze contreien. De Aziatische hoornaars worden bij ons gespot sinds 2016 en bedreigen (eten) de bijenpopulatie. Honingbijen zijn nodig om onze bloemen en planten te bestuiven. Daarom werd een meldpunt opgericht voor nesten van Aziatische hoornaars. Aziatische hoornaars zijn kleiner dan Europese en hebben zwarte pootjes met gele tippen. Wie zo’n exemplaar meent te spotten, kan dit melden bij Vespa-Watch.

Ben je door een hoornaar gestoken, geen paniek. De steek kan erg pijnlijk zijn, er verschijnt een zwelling en jeuk. Lees er alles over op deze pagina van het antigifcentrum of raadpleeg de eerstehulp-tip van het Rode Kruis-Vlaanderen.

Conclusie

Een steek van een hoornaar kan je vergelijken met een wespensteek, maar dan nog pijnlijker. Zo’n steek is zelden gevaarlijk, tenzij je allergisch reageert op het gif of heel veel steken tegelijkertijd krijgt. In dat laatste geval kan je het bewustzijn verliezen. Hoornaars vallen niet zomaar mensen aan uit zichzelf, maar enkel als ze zich bedreigd voelen. De nesten bevinden zich doorgaans in holle bomen.