Stem op je favoriete wetenschapscommunicator

Jaarprijzen Koninklijke Vlaamse Academie en Jonge Academie

 

Dit zijn de twaalf wetenschappers of teams die er vorig jaar het beste in slaagden om hun onderzoek naar het brede publiek te brengen. Op 24 november worden de laureaten in Brussel gehuldigd. Onderaan deze pagina kun je stemmen voor de Eos Publieksfavoriet.

 

Geert Meyfroidt

Duiding coronacrisis vanuit perspectief ziekenhuizen

Voor zijn wetenschapscommunicatie tijdens de coronapandemie. De jury heeft bijzondere waardering voor de doorgedreven en volgehouden inspanning in zeer moeilijke omstandigheden. Via zijn duiding gaf hij een unieke inkijk in de wereld van het ziekenhuis en de onderzoeker en ook een blik op de diepmenselijke kant van geneeskunde.

 

 

Eline Oerlemans, Sarah Ahannach en Sarah Lebeer

Isala: citizen science vrouwelijk microbioom

Voor hun burgerwetenschapsproject ‘Isala: citizen science vrouwelijk microbioom’, baanbrekend in het domein van gezondheid van vrouwen. Door hun innovatieve en volgehouden communicatie zijn ze erin geslaagd om duizenden vrouwen van jong tot minder jong te motiveren om deel te nemen en ze blijvend te informeren over soms gevoelige en intieme onderwerpen. Taboedoorbrekend.

 

 

Steven Caluwaerts, Bart Mesuere, Sara Top en Thomas Vergauwen

Burgerwetenschapsproject VLINDER (VLaanderen IN DE weeR)

Voor hun burgerwetenschapsproject ‘VLINDER (VLaanderen IN DE weeR)’. De jury looft de aanpak die doorheen Vlaanderen scholieren, gemeenten en het brede publiek bereikte en nog steeds blijft inspireren. Via het bouwen en plaatsen van weerstations komen de diverse wetenschappelijke en technologische aspecten van weer- en klimaat wetenschap aan bod. De onderzoeksresultaten bieden kennis die relevant is voor het klimaatbeleid van gemeenten.

 

 

Niel Hens

Duiding biostatistische modellen tijdens de coronacrisis

Voor zijn wetenschapscommunicatie tijdens de coronapandemie. Door zijn serene duiding van de biostatistische modellen gaf hij inzicht in hoe de wetenschap maatschappelijke en politieke keuzes kan helpen maken in onzekere omstandigheden en zette hij het beroep van biostatisticus op de kaart bij jongeren.

 

 

Geert Molenberghs

Duiding biostatistisch onderzoek en beleid rond de coronapandemie

Voor zijn wetenschapscommunicatie tijdens de coronapandemie. De jury heeft bijzondere waardering voor de bevattelijke duiding rond biostatistisch onderzoek, met een grote impact op het beleid, alsook voor de langdurig aangehouden communicatie-inspanning, vaak onder moeilijke omstandigheden.

 

 

Bart Fransen

Tentoonstelling: Facing Van Eyck. The Miracle of Detail

Voor zijn tentoonstelling ‘Facing Van Eyck. The Miracle of Detail’. De jury looft de vernieuwende kruisbestuiving tussen digitale technologie en kunst. Het leidt tot een krachtige en aantrekkelijke ontsluiting en duiding van kunstwerken en hun kunstenaars. Baanbrekende digitale technieken helpen om wetenschappelijk onderzoek toegankelijk te maken. De combinatie met speciaal gecomponeerde muziek resulteert in een zintuiglijke totaalervaring, die internationale interesse wekt.

 

 

Maximiliaan Martens, Jan Dumolyn en Danny Praet

De tentoonstelling ‘Jan van Eyck: een Optische Revolutie’ – Restauratie Lam Gods

Voor hun wetenschappelijke inbreng in de tentoonstelling ‘Jan van Eyck: een Optische Revolutie’ en restauratie Lam Gods. De jury looft de manier waarop het brede publiek werd ingelicht over het belang en de impact van de restauratie van het Lam Gods, waardoor de appreciatie voor de wetenschap werd opgewekt, de interesse voor het Vlaams kunstpatrimonium heropleefde en de maatschappelijke relevantie van de discipline nog eens op de kaart werd gezet. Ook de virtuele tour en bijhorende activiteiten, die onder moeilijke omstandigheden werden opgezet, zijn lovenswaardig.

 

 

Maarten Vansteenkiste, Joachim Waterschoot en Sofie Morbée

Motivatiebarometer en corona

Voor hun communicatie over de motivatiebarometer in het kader van de coronapandemie. De motivatiebarometer is gaandeweg uitgegroeid tot een belangrijk beleidsinstrument. Er is ook sterke waardering voor de bijbehorende uitstekende website waarop de bevindingen via tientallen toegankelijke rapporten, opiniestukken en media-interventies naar een zeer breed publiek worden verspreid, en die inkijk geeft in het wetenschappelijke proces.

 

 

Jelle De Schrijver

Filosofische dialogen over wetenschap

Jelle De Schrijver wordt onderscheiden met de jaarprijs wetenschapscommunicatie voor zijn innovatieve workshops ‘filosofische dialogen over wetenschap’. Hij laat deelnemers in gesprek gaan over vragen zoals: ‘Kan een konijn aan wetenschap doen?', 'Zijn wetenschappers uitvinders of ontdekkers?' en 'Kan waarheid veranderen?'. Zo daagt hij jong (en minder jong) uit om samen na te denken over kennis, wetenschap en morele vraagstukken.

 

 

Sofie Moors

‘Sofie heeft een droom’ - Theater in de schaduw van de  metropool. Rederijkerscultuur in Groot-Sint-Niklaas.

Voor haar project ‘Sofie heeft een droom. Theater in de schaduw van de metropool. Rederijkerscultuur in Groot-Sint-Niklaas’. Met een veelzijdige aanpak (tentoonstelling, docu, lessenreeks, toneelstuk, boek, lessuggestie, podcast) zet ze een vergeten parel van het Vlaamse erfgoed opnieuw op de kaart. Door haar aangepaste boeken slaagt ze erin laaggeletterden voor kunstgeschiedenis te boeien terwijl ze hun lees- en taalvaardigheid bevordert. Een prachtige combinatie van literatuur, cultuur en artistieke vorming die het wetenschappelijk onderzoek uitdraagt naar een breed publiek.

 

 

Leni Van Goidsenhoven

OnGehoord

Voor haar origineel project ‘OnGehoord’ waarin ze met een boek, een film, een beeldverhaal, een interactieve tentoonstelling en een workshop zowel het brede publiek als de zorgsector bereikte met haar onderzoek rond niet-talig communiceren. Een mooie ontmoeting tussen kunst en wetenschap, die een debat rond inclusie en diversiteitsbeleid in de kunsten voedt en de beeldvorming rond mensen met een taal/communicatie beperking bijstelt.

 

 

Sebastiaan Engelborghs

Diverse activiteiten rond het thema dementie

Voor zijn volgehouden inspanning om het brede publiek te informeren over nieuwe inzichten in het wetenschappelijk onderzoek rond Alzheimer en andere neurodegeneratieve ziekten die dementie veroorzaken. Dat hij daarbij veel ruimte laat voor interactie en dialoog waardeert de jury in het bijzonder.