Afsterven hartspiercellen te remmen

21 februari 2013 door Eos-redactie

Wetenschappers hebben ontdekt hoe het afsterven van hartspiercellen bij oudere mensen tegengegaan kan worden.

Wetenschappers hebben ontdekt hoe het afsterven van hartspiercellen bij oudere mensen tegengegaan kan worden.

Ouderdom is de primaire oorzaak van hart- en vaatziekten. Een van de voornaamste redenen daarvoor is dat hartspiercellen veel sneller afsterven in oudere mensen. Oudere mensen herstellen daardoor ook vaak slechter na een hartinfarct.

Duitse en Nederlandse onderzoekers richtten zich op miRNAs (ook bekend als microRNAs), om het afsterven van hartspiercellen te bestuderen. miRNAs reguleren de expressie van genen. Door het microRNA miR-34a te blokkeren met zogeheten antagomirs of anti-mirs, verminderde de celdood van hartspiercellen in oudere muizen en muizen die een hartinfarct hadden gehad. Bovendien herstelde het hart beter na een hartinfarct. Bij oude muizen die het gen voor miR-34a missen, sterven minder hartspiercellen af en behouden ze daardoor een gezonde hartfunctie.

De onderzoekers van onder andere VU University Medical Center Amsterdam en NWO schrijven deze week in Nature dat het remmen van miR-34a met antagomirs of anti-mirs een goede therapie zou kunnen zijn om de hartfunctie in oude of hartzieke patiënten op peil te houden. Het afsterven van hartcellen kan niet helemaal gestopt worden, het wordt alleen minder door miR-34a te remmen. Celdood is bovendien nodig voor het gezond functioneren van organen.