Allergieën gelinkt aan psychische ziekten

23 april 2018 door AB

Wie aan astma of hooikoorts lijdt, heeft bijna twee keer zo veel kans om een psychische stoornis te ontwikkelen dan wie deze allergieën niet heeft.

Bijna 11 procent van de mensen met een allergie, ontwikkelt ook een psychische aandoening. Mensen zonder allergieën hebben 6,7 procent kans om een psychische stoornis te krijgen. Wie een allergie heeft, heeft 1,66 keer zo veel kans om ook psychische ziek te worden, concluderen Taiwanese wetenschappers.

De wetenschappers gebruikten een database met claims van zorgverzekeringen in Taiwan. In die database zaten gegevens van ruim 46 000 mensen met een allergie en 140 000 mensen zonder. De gegevens waren van mensen van alle leeftijden en verzameld over een periode van 15 jaar.

Uit de gegevens bleek dat mensen met hooikoorts, astma, of beide, een grotere kans hadden om een psychische aandoening te ontwikkelen. 

Ontstekingen zijn gelinkt aan psychische stoornissen zoals depressie en angst, blijkt uit steeds meer onderzoek. Allergieën worden ook veroorzaakt door ontstekingen. Mogelijk dragen diezelfde ontstekingen bij aan de ontwikkeling van psychische ziekten, suggereren de wetenschappers. De stress die een psychische stoornis met zich mee brengt, kan bovendien ook weer bijdragen aan lichamelijke klachten zoals allergieën.

Nu onderzoeken de wetenschappers wat precies de oorzaak is van de link tussen allergieën en psychische stoornissen. Ook willen ze hun resultaten graag onder de aandacht brengen bij artsen. Zo kunnen artsen hun patiënten met allergieën mogelijk beter monitoren op mentale gezondheid om psychische problemen te verminderen of zelfs te voorkomen.

Deze studie is verschenen in Frontiers in Psychiatry