'Amerikaanse baby geneest van hiv'

04 maart 2013 door A

Het lijkt erop dat voor het eerst een baby met hiv genezen is van het virus. Dat maakten Amerikaanse onderzoekers zondag bekend.

Het lijkt erop dat voor het eerst een baby met hiv genezen is van het virus. Dat maakten Amerikaanse onderzoekers zondag bekend.

Dat gebeurde na een zeer vroege behandeling met standaardmedicijnen tegen hiv. Het meisje is inmiddels 2,5 en krijgt al een jaar geen medicatie meer.

De moeder van het meisje testte vlak voor de bevalling positief voor hiv. 30 uur na de geboorte kreeg het kind al een cocktail van hiv-remmers toegediend, hoewel pas later werd bevestigd dat de baby inderdaad besmet was met hiv.

Meer onderzoek is nodig om te zien of de behandeling hetzelfde effect kan hebben bij andere kinderen. Als het meisje gezond blijft is het pas de tweede keer dat iemand geneest van hiv. Bij Timothy Ray Brown, een volwassen man, verdween het virus ook uit zijn bloed. Hij onderging in 2007 een beenmergtransplantatie.

De onderzoekers waarschuwen dat jonge kinderen die nu hiv-remmers slikken, die vooral moeten blijven nemen. ,,We moeten eerst uitzoeken wat er bij dit kind gebeurde voor we weten wat we voor anderen in de toekomst kunnen betekenen'', zegt behandelend arts Hannah Gay.

Dat het meisje zou kunnen genezen van hiv werd pas duidelijk toen moeder en kind na 18 maanden om onduidelijke redenen wegbleven van doktersafspraken. Pas na 10 maanden verschenen ze weer in het ziekenhuis in Mississippi. Al die tijd had het meisje geen medicatie ontvangen. Kinderarts Gay testte het bloed van de peuter en kon tot haar verbazing geen hiv of sporen daarvan vinden. Het hiv-virus kan zich goed verstoppen, maar de arts kon het niet terugvinden in het bloed. Bij volwassenen duikt het hiv-virus meteen weer op zodra de patiënt stopt met zijn medicijnen.

De artsen zijn nu op zoek naar een ethische manier om te testen of meer zuigelingen kunnen genezen van het virus dat aids veroorzaakt. Wereldwijd zijn 34,2 miljoen mensen besmet met hiv, afgelopen jaar overleden er 4000 mensen aan aids. Het aantal baby's dat met hiv wordt geboren is sterk gedaald, nadat onderzoekers ontdekten dat het risico van besmetting van moeder op kind tot 2 procent daalt als al tijdens de zwangerschap de behandeling met hiv-remmers wordt gestart. In 2011 waren 330.000 kinderen besmet met hiv, 40 procent minder dan in 2001.