Dik en down maakt moe

04 juni 2012 door Eos-redactie

Obesitas en depressie zijn grotere oorzaken van slaperigheid dan te weinig slaap.

Obesitas en depressie zijn grotere oorzaken van slaperigheid dan te weinig slaap.

Dat blijkt uit drie Amerikaanse studies. Bij een daarvan werden 1.741 volwassenen onderzocht, waarvan er 222 zich overdag overmatig slaperig voelden. De onderzoekers volgden deze groep ruim zeven jaar op en stelden vast dat gewichtstoename de grootste oorzaak was van hun slaperigheid. Omgekeerd gold ook dat mensen die in die opvolgperiode gewicht verloren, hun slaperige gevoel zagen verdwijnen.

In een tweede studie bij diezelfde 1.741 volwassenen werden die personen onder de loep genomen die bij aanvang van de studie nog geen probleem hadden, maar dat pas ontwikkelden in de opvolgperiode. Bij hen bleek naast obesitas ook depressie een grote risicofactor voor slaperigheid te zijn. Een derde studie bij 103 vrijwilligers bevestigde de resultaten.

Volgens de onderzoekers lopen de epidemieën van slaperigheid, obesitas en psychosociale stress samen. Ze vinden dat naast slaapstoornissen ook deze twee oorzaken van slaperigheid moeten worden aangepakt om medische complicaties van slaperigheid – waaronder een hoge bloeddruk, hartziekten, beroertes en diabetes – en onveilige situaties – zoals ongevallen door slaperige chauffeurs – te voorkomen. (ev)