Mag een zwangere vrouw dan toch een beetje alcohol drinken?

Opluchting in de nieuwskoppen in binnen- en buitenland. 'Het is oké om twee glazen wijn per week te drinken als je zwanger bent’, zegt een nieuwe studie. Klopt dat wel?

Zwangere vrouwen krijgen de raad om geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap, maar vaak komt de vraag of een glaasje bij bijv. een speciale gelegenheid echt kwaad kan. Britse onderzoekers brachten alle studies over de impact van alcohol in de zwangerschap bij elkaar in een overzichtsstudie en kwamen tot de conclusie dat het niet duidelijk is of licht drinken al dan niet kwaad kan in de zwangerschap en welk effect dit dan zou kunnen hebben op de foetus. Wel voegen ze er onmiddellijk aan toe dat gebrek aan duidelijkheid niet betekent dat af en toe een glaasje in de zwangerschap veilig is. Het is op dit moment te weinig onderzocht. Zwangere vrouwen krijgen nog steeds de uitdrukkelijke raad om geen druppel alcohol te drinken in de zwangerschap.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Diverse media bleken geneigd om ‘gebrek aan duidelijk bewijs voor enige schade door licht drinken’, te vertalen naar ‘geen bewijs’ en dus ‘onschadelijk’. Dat is een foute conclusie uit deze studie. Er bestaat gewoon veel te weinig degelijk onderzoek naar de impact van lichte alcoholconsumptie in de zwangerschap. In dit geval verdient het de voorkeur het zekere voor het onzekere te nemen en niet te drinken.

Het gebrek aan bewijs dat sporadisch een glaasje schade toebrengt aan de foetus, laat anderzijds toe vrouwen gerust te stellen die een glas dronken op een moment dat ze nog niet wisten dat ze zwanger waren. Deze vrouwen lopen soms negen maanden lang met schuldgevoelens rond, wat nergens voor nodig is. Op voorwaarde dat ze verder alcoholvrij blijven in de zwangerschap.

Conclusie

Deze studie kan niet aantonen dat af en toe een glaasje in de zwangerschap veilig is. Er bestaat tot op heden geen enkel bewijs voor een veilige ondergrens. Daarom blijft het advies om geen alcohol te drinken in de zwangerschap gelden.