Mannen voelen zich dus echt wel zieker dan vrouwen als ze verkouden zijn

12 december 2017 door EV

Van mannen die verkouden zijn, wordt wel eens gezegd dat ze de ernst van de symptomen overdrijven. Wetenschappers geven de mannen nu gelijk: ze hebben een zwakker immuunsysteem.

Dr. Kyle Sue van de Memorial University van Newfoundland in Canada zocht uit of mannen echt watjes worden als ze ziek zijn. Om na te gaan of de symptomen van een verkoudheid bij mannen heviger zijn dan bij vrouwen, analyseerde Sue de resultaten van relevante onderzoeken. Hij ontdekte dat volwassen mannen een hoger risico lopen om in het ziekenhuis terecht te komen dan vrouwen van dezelfde leeftijd, ongeacht welke ziekte ze hebben.

Mannen overdrijven niet. De evolutie heeft hen opgezadeld met een zwakker immuunsysteem

En dat mannen ook vaker het loodje leggen nadat ze de griep hebben opgelopen. Daarnaast werd duidelijk dat mannen die acute luchtwegaandoeningen oplopen, vaker dan vrouwen last krijgen van complicaties en daar vaker aan sterven. Sue vond zelfs aanwijzingen dat mannen vaker dan vrouwen ten prooi vallen aan virale luchtwegaandoeningen omdat hun immuunsysteem minder sterk is.

Volgens Sue is het mogelijk dat mannen hun symptomen niet overdrijven omdat hun immuunsysteem slechter reageert op virale luchtweginfecties.  Mannen zijn daardoor vatbaarder voor luchtwegaandoeningen dan vrouwen en sterven ook vaker aan deze ziektes.

Sue wijst erop dat er wellicht een evolutionair voordeel verbonden is aan een slechter werkend immuunsysteem. Het heeft het mannen mogelijk gemaakt hun energie te investeren in andere biologische processen, zoals groei, secundaire geslachtskenmerken en reproductie. Behoud van energie bij ziekte kan evolutionair nuttig zijn om je beter te beschermen tegen vijanden.