Waarom krijgt de ene puber acne en de andere niet?

25 februari 2013 door Eos-redactie

De bacteriën die acne veroorzaken leven op de huid van alle pubers. Toch heeft 1 op de 5 er nooit last van.

De bacteriën die acne veroorzaken leven op de huid van alle pubers. Toch heeft 1 op de 5 er nooit last van.

Amerikaanse onderzoekers ontdekten hun geheim. Ze onderzochten 49 pubers die vaak last hadden van jeugdpuistjes en 52 jongeren die zelden of nooit geplaagd werden door de huidaandoening. Ze kleefden zuiverende strips op de neuzen van de proefpersonen en haalden daarmee alle Propionibacterium acnes bacteriën uit hun poriën. Van deze bacterie werd eerder aangetoond dat ze leeft op de huid, dat ze er prikkelende stoffen produceert die ontstekingsreacties oproepen en dat ze zo het ontstaan van puistjes veroorzaakt. De onderzoekers haalden het microbiële DNA van de strips en identificeerden op basis daarvan de verschillende varianten van de bacterie.

Uit de resultaten van hun onderzoek bleek dat er meer dan duizend verschillende varianten van de bacterie bestaan. Twee varianten kwamen bij een vijfde van de pubers met acne voor en zelden bij jongeren zonder acne. Maar nog belangrijker was dat een derde variant heel vaak voorkwam op de huid van jongeren zonder acne, maar vrijwel nooit op de huid met puistjes. De onderzoekers vermoeden dat deze derde variant aanvallers herkent en ze vernietigt vóór ze acne kunnen veroorzaken.

De onderzoekers hopen op basis van hun bevindingen een probiotische crème te ontwikkelen die het ontstaan van acne kan voorkomen door ervoor te zorgen dat slechte varianten van de bacterie de huid niet kunnen binnendringen. Een beetje zoals yoghurt met levende bacteriën onze darmen kunnen beschermen tegen schadelijke micro-organismen. (ev)