Zo krijg je gezonde zaadcellen

De kwaliteit van je zaadcellen heb je voor een groot stuk zelf in de hand. Aangezien het drie maanden duurt vooraleer een zaadcel is gevormd, moet je de richtlijnen wel voldoende lang volhouden.

Vrij voldoende

Zaadcellen zijn het gezondst wanneer je om de twee tot drie dagen vrijt.

 

 

Kies gezond werk

In veel beroepen kom je in aanraking met toxische stoffen: landbouwers en tuiniers met pesticiden, schilders met verf en oplosmiddelen, verplegend personeel met anesthesiegassen en chemotherapeutica. Ze kunnen de zaadkwaliteit aantasten.

Beperk alcoholische dranken

Alcohol heeft een toxisch effect op de Leydigcellen, die testosteron produceren, en op de Sertolicellen, die een rol spelen bij de rijping van zaadcellen.

Drink minder frisdrank

Liters cola drinken vermindert het aantal en de kwaliteit van je zaadcellen. Dat ligt niet aan de cafeïne, want koffie heeft dat effect niet. Waaraan dan wel is onduidelijk.

Stop met roken

Tabaksrook bevat schadelijke chemicaliën die de aanmaak van zaadcellen vertragen.

 

 

Blijf slank

Vetcellen zetten het mannelijke hormoon testosteron om naar het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Daardoor ontstaat een tekort aan testosteron en produceren je teelballen minder zaadcellen. Let wel op met ondergewicht, want je testosterongehalte zakt ook als je vetmassa te laag is.

Eet gezond

Veel groenten en fruit eten bevordert je zaadcellen. Was de schil om de opname van pesticiden te beperken.

 

Beweeg, maar met mate

Sedentaire mannen die worden aangezet drie keer per week een half uurtje te sporten, hebben na 24 weken meer zaadcellen waarvan ook de vorm en de beweeglijkheid beter zijn. Bij mannen die heel intensief sporten, verbetert de spermakwaliteit veel minder. Maar ze zijn nog altijd beter af dan sedentaire mannen.

Hou je teelballen koel

De ideale temperatuur voor de optimale werking van je teelballen ligt twee graden lager dan die in de rest van je lichaam. Vermijd alles wat je teelballen onnodig opwarmt: draag geen te strakke broeken die je teelballen tegen je lichaam drukken, neem geen te hete baden, ga niet te vaak naar de sauna, zet de zetelverwarming in je auto uit en haal je laptop van je schoot. Laat ook spataders op je balzak, die de temperatuur ervan verhogen, behandelen.

Gebruik geen anabole steroïden

Ze produceren een hoge dosis hormonen, waardoor de eigen productie van testosteron stilvalt en de teelballen minder zaadcellen aanmaken.

Vermijd seksueel overdraagbare aandoenin­gen

Ze kunnen de kwantiteit en de kwaliteit van zaadcellen verlagen.

 

 

Laat joints links liggen

Chronisch en intensief gebruik van marihuana verlaagt het testosterongehalte en de aanmaak van zaadcellen. Het vermindert ook hun beweeglijkheid, levensvatbaarheid en werking. Ook andere drugs hebben een negatief effect.