Opnieuw actueel

Kan de natuur van een brand herstellen?

Bioloog Rudy Van Diggelen (Universiteit Antwerpen) bestudeert onder andere hoe ecosystemen zich herstellen na een brand. In deze podcast heeft hij het over de impact van en het herstel na een natuurbrand.

Branden zijn eigenlijk heel normaal in de natuur. Bodemonderzoek toont aan dat de aarde in het verleden regelmatig heeft gebrand (en daar ook altijd van is hersteld). 'De natuurbranden die we tegenwoordig meemaken, zijn wel groter en intenser dan vroeger', zegt Rudy Van Diggelen in deze aflevering van onze podcast Vraag Het Aan.

'Dat is grotendeels het gevolg van ons bosbeheer. In Vlaanderen bijvoorbeeld hebben we om economische redenen eiken, berken en beuken vervangen door sparren en dennen. Die laatste zijn in feite grote luciferstokjes, terwijl onze “natuurlijke” bossen veel minder brandgevoelig zijn.’ Ook de klimaatverandering speelt een rol. 'Er is een heel duidelijk verband tussen het aantal en type branden en het klimaat.'

Brand is niet altijd een ramp

Rudy Van Diggelen bestudeert hoe ecosystemen zich herstellen na een ramp, zoals een brand. Zo onderzocht hij hoe de Kalmthoutse Heide na de grote brand in 2011 uit het achtergebleven as herrees. Een opvallende conclusie: 'De heide is vandaag, 9 jaar na de ramp, eigenlijk fitter dan ervoor.' Hoe dat komt, maar ook hoe andere natuurgebieden zich van een brand herstellen, ontdekt je in deze aflevering van Vraag Het Aan.

In deze podcast kom je ook te weten:

  • ... hoe, en in welke mate, dieren en planten terugkeren na een brand
  • ... waarom de brandweer natuurgebieden soms gecontroleerd laat afbranden, of zelfs bewust in brand steekt
  • ... dat een getroffen natuurgebied onze hulp eigenlijk niet nodig heeft om zich te herstellen
  • ... wat onderzoekers leerden van vroegere (heide)branden bij ons
  • ... wat we moeten doen om bosbranden bij ons te voorkomen

Gerelateerde artikels

Drie vrouwelijke pioniers die over het hoofd werden gezien
Podcast

Drie vrouwelijke pioniers die over het hoofd werden gezien

De ontdekster van het coronavirus was een vrouw, net zoals de eerste klimaatwetenschapper en de persoon die de Amerikaanse achterstand in de space race met Rusland dichtte. Wetenschapsjournaliste en deeltjesfysicus Margriet van der Heijden schreef er een boek over: “Ongekend”. In deze aflevering vertelt ze het verhaal van wetenschapsheldinnen June Almeida, Eunice Foote en Mary Sherman Morgan.

Lynn Margulis: niet vechten, maar samenwerken was cruciaal voor evolutie
Podcast

Lynn Margulis: niet vechten, maar samenwerken was cruciaal voor evolutie

Biologe Lynn Margulis veranderde onze kijk op de vroege evolutie radicaal. In 1967 kwam ze met de revolutionaire stelling dat niet competitie, maar samenwerking tussen verschillende micro-organismen de evolutie naar complexe organismen mogelijk maakte. Genetisch genealoog vertelt Maarten Larmuseau vertelt in deze aflevering over de geniale, maar ook omstreden, biologe.

Émilie de Châtelet: briljant wetenschapper en mode-icoon
Podcast

Émilie de Châtelet: briljant wetenschapper en mode-icoon

Émilie du Châtelet bewees, zeer ongewoon voor die tijd, dat een vrouw in een praaljurk net zo goed een wetenschappelijk genie kan zijn. Natuurkundige Frank Verstraeten en verhalenverteller Céline Broeckaert vertellen in deze aflevering van Wetenschapsheldinnen over het leven en werk van Émilie du Châtelet. Je zal merken dat ze hun adoratie voor Émilie moeilijk kunnen verstoppen.