Ook honden hebben episodisch geheugen

24 november 2016 door Eos-redactie

Ook honden kunnen zich een tijdlang triviale dingen herinneren. 

Wat we zien, horen, voelen en meemaken onthouden we automatisch. Ook als daar helemaal geen goede reden voor is. Dat is niet anders voor honden, zo blijkt.

Honden zijn perfect in staat zich dingen te herinneren, ook zonder dat we hen daarvoor belonen. Honden blijken dus over een episodisch geheugen te beschikken, net als de mens. Dat mag geen al te grote verrassing zijn. Al is dit de eerste keer dat een vorm van een episodisch geheugen bij een dier is aangetoond.

Dieren testen op hun geheugen ligt natuurlijk niet voor de hand – je kunt een hond, kat of zelfs een aap moeilijk even vragen wat die zich allemaal herinnert. Daarbij komt ook dat een episodische herinnering triviaal is. Met een slim opgezet experiment konden Hongaarse onderzoekers dan toch een succesvolle test uitvoeren bij honden.

De onderzoekers leerden een groep van zeventien honden om menselijke bewegingen na te bootsen op commando (‘Doen!’). Als hun baasje bijvoorbeeld sprong, dan moest de hond onmiddellijk hetzelfde doen. De tweede les was geheel anders. Nu moesten de honden blijven stilliggen, ongeacht de toeren die hun baasjes allemaal uitstaken.


Original Video - More videos at TinyPic

Credit: Claudia Fugazza, Ákos Pogány, Ádám Miklós / Current Biology

Toen de onderzoekers tijdens die tweede les plots ‘Doen!’ riepen, vielen de honden meteen terug op het patroon dat ze in de eerste les hadden geleerd. Ze herinnerden zich de bewegingen nog, ook al hadden ze daar in de tweede les helemaal geen reden voor. Sterker nog, hun episodische geheugen blijkt langer dan een uur aan te houden. Dat is een vrij lange tijdspanne. (sst)

Bron: Claudia Fugazza, Eötvös Loránd University, Boedapest in Current Biology