Partydrug helpt je van trauma af

05 december 2017 door LG

De actieve stof in XTC kan je, in combinatie met één sessie psychotherapie, van een posttraumatische stressstoornis af helpen.

MDMA, de actieve stof in XTC, kan je persoonlijkheid permanent veranderen. En dat komt mensen met een posstraumatische stressstoornis (PTSS) ten goede.

Amerikaanse onderzoekers gaven proefpersonen met PTSS waarbij geen enkele therapie hielp een kleine dosis MDMA terwijl ze in gesprek waren met een psychotherapeut. Daarbij gingen ze terug naar de oorzaak van hun probleem.

Achteraf bleek dat de meeste proefpersonen hun trauma op die manier konden verwerken. En dat ze hoger scoorden op de karaktertrek ‘openheid’ en lager op ‘neuroticisme’, een karaktertrek die verband houdt met angst, vijandigheid en depressie.

Bij inname van MDMA gaat het lichaam meer oxytocine en serotonine vrijgeven. Die stoffen zorgen ervoor dat je spraakzamer wordt, meer ontspannen en minder angstig, wat de herbeleving van het trauma draaglijker maakt. Daarnaast verhogen ze het vertrouwen in de therapeut.

Maar: ‘Don’t try this at home’, waarschuwen de onderzoekers. In de spreekkamer gaat het om een gecontroleerde situatie en de juiste dosis. Al zal het nog enkele jaren duren voor MDMA echt zijn intrede doet in de praktijk.

Een uitgebreid artikel lees je in het jongste nummer van Eos Psyche&Brein.