Stamcellen in de hersenen beïnvloeden veroudering

27 juli 2017 door TG

Gezonde stamcellen in de hersenen inbrengen doet ons trager verouderen.

Het is al langer geweten dat het centraal zenuwstelsel een rol speelt in veroudering. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de hypothalamus hierin een bijzonder belangrijke rol heeft. De hypothalamus is een klein onderdeel van de hersenen dat de verbinding vormt tussen het zenuwstelsel en het hormoonstelsel. Hierdoor beïnvloedt hij allerlei processen in het lichaam zoals de regulering van de bloeddruk, de hartslag en de lichaamstemperatuur. Maar het exacte verouderingsproces is nog onbekend.

Amerikaanse onderzoekers uit New York wilden weten of bepaalde stamcellen in de hypothalamus verantwoordelijk waren voor veroudering. Deze stamcellen helpen bij het ontstaan van nieuwe hersencellen. Om hun theorie te testen plantten de onderzoekers nieuwe stamcellen in bij sommige muizen en in andere haalden ze stamcellen weg.

De muizen met minder stamcellen toonden opmerkelijke ouderdomsverschijnselen, zoals een verkorte levensduur en veranderingen in hun lichaam. De andere muizen bleven dan weer langer leven. De onderzoekers concluderen dan ook dat het verlies van stamcellen in de hypothalamus een belangrijke oorzaak is dat het lichaam ouder wordt. Studies moeten nu nagaan of dit proces ook bij mensen plaatsvindt.