Stress in je haar

26 december 2012 door A

In hoofdhaar is nauwkeurig af te lezen of iemand last heeft van stress.

Aan hoofdhaar is nauwkeurig af te meten of iemand last heeft van stress. Internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC in Rotterdam heeft een methode ontwikkeld om het niveau van het stresshormoon cortisol in het haar te meten.

Tot nu toe wordt het cortisolniveau gemeten in bloed of speeksel. Maar volgens Van Rossum die meting alleen een momentopname en fluctueert die sterk over de dag, terwijl hoofdhaarcortisol het cortisolniveau in het lichaam weerspiegelt. Afhankelijk van de lengte van het haar kan tot maanden of zelfs jaren terug worden gemeten.

Het hoofdhaaronderzoek van het Erasmus MC richtte zich onder meer op mensen die in ploegendiensten werken. Van Rossum ontdekte dat de medewerkers in ploegendienst veel grotere hoeveelheden stresshormoon in hun haar hebben dan mensen in gewone dagdienst.

Ze wijt dat aan het afwijkende dagritme. 'Normaliter piekt de aanmaak van cortisol aan het begin van de dag, en daalt de aanmaak tegen het einde van de dag. Mogelijk leidt de verstoring van dit proces tot een continue extra aanmaak van het stresshormoon cortisol.'

Het is al langer bekend dat mensen die in ploegendienst werken een hogere bloeddruk hebben en een dikkere buik. Een van de effecten van te veel cortisol is overgewicht.