Stem op je favoriete wetenschapscommunicator 2020

Dit zijn de 19 wetenschappers of teams die er vorig jaar het beste in slaagden om hun onderzoek naar het brede publiek te brengen. Op 16 november worden ze gehuldigd op een online-event dat is te volgen via de website van Scivil. Onderaan deze pagina kun je stemmen voor de Eos Publieksfavoriet.

 

Pieter Bergé

Boek Hoe groen klinkt een gitaar … en 99 andere dingen die je moet weten over klassieke muziek

Voor een toegankelijk muziekboek voor alle leeftijden. Hoe groen klinkt een gitaar … is speels, origineel en met moderne toetsen, een mooi vlaggenschip van een divers palmares.

 

 

 

Michael Tytgat

Cool Physics Days

Voor het bedenken en leiden van het Cool Physics Days-project. De jury heeft niets dan lof voor de trans- en interdisciplinaire aanpak om een weinig evidente tak van de wetenschap (deeltjesfysica) naar het brede publiek te brengen. Op alle vlakken werd nagedacht over drempelverlagend werken en inkijk geven in het wetenschappelijk proces.

 

Lorenz Demey

Boek Waarheid en flankerende communicatie

Voor zijn boek Waarheid, waarmee hij in tijden van fake news en alternative facts een breed publiek de kans geeft om zich te wapenen tegen denkfouten. Met zijn boek ontdoet hij de ‘logica’ van haar wat academische aura en toont hij er het maatschappelijke nut van aan.

 

 

Martha Claeys en Lotte Spreeuwenberg

Kluwen. Een filosofische podcast over de knopen van het mens-zijn

Voor een erg succesvolle podcast die filosofische thema's op een toegankelijke wijze aansnijdt.

 

Marlies Maes

Diverse communicatie rond het thema eenzaamheid

Voor haar communicatie rond het thema eenzaamheid. Met haar geïnspireerde talrijke activiteiten heeft zij bijgedragen tot het bespreekbaar maken van een taboe-onderwerp dat nochtans maatschappelijk zeer relevant is.

 

 

Tine Van Osselaer, Kristof Smeyers en Leonardo Rossi

Tentoonstelling Wonde(r). De fascinatie voor het lijdende lichaam

Voor hun tentoonstelling Wonde(r). Een intrigerend concept, waarbij de wetenschappers de uitdaging aangingen om het onderzoek op een kunstige manier voor te stellen, zich erg bewust zijnde van de valkuilen die verbonden zijn met het thema.

 

Kristof Titeca

(Foto)boek en tentoonstelling Rebel Lives. Photographs from inside the Lord’s Resistance Army, en flankerende communicatie

Voor zijn project Rebel Lives. Met een niet-traditionele aanpak (fotografie) wordt het thema toegankelijker gemaakt. De expo, ontwikkeld in samenwerking met het Fotomuseum Antwerpen, is goed doordacht en heeft een groot bereik.

 

Steven Goderis

Communicatie en citizen science over buitenaardse materialen

Voor zijn communicatie en citizen-scienceproject over buitenaardse materialen. Het vormt een mooi staaltje van activerende en gediversifieerde wetenschapscommunicatie om onderzoek dat letterlijk zeer ver van ons bed lijkt dichterbij te brengen.

 

 

Michaël Opgenhaffen

Mede-oprichting en -beheer Factcheck.Vlaanderen-website en flankerende lezingen

Voor de mede-oprichting en het medebeheer van Factcheck.Vlaanderen en de lezingen over desinformatie op sociale media. Inzichten over dit onderwerp zijn zeer nodig, om de maatschappij van polarisering te vrijwaren.

 

 

Mark Huyse en Jan Goovaerts

De Big Bang Route: van Georges Lemaître naar het leven op aarde vandaag en naar het heelal in de toekomst

Voor hun Big Bang Route: een educatief fietspad, dat wetenschap binnensmokkelt bij een geliefde vrijetijdsbesteding van de Belg. Goed bedacht en uitgewerkt, en met een zeer groot bereik.

 

Ann Van der Jeugd

Deelname aan diverse wetenschapscommunicatie-events

Voor haar diverse wetenschapscommunicatie-activiteiten. De jury heeft specifiek grote waardering voor haar workshop voor kinderen en hun (groot)ouders. STEM-outreach naar de allerjongsten blijft even noodzakelijk als uitdagend.

 

 

Ilse Mariën, Pieter Ballon en Wendy Van den Broeck

Databuzz: iedereen datawijs!

Voor hun project Databuzz: mobiele educatie met veel oog voor doelgroepen via toegankelijke taal en activiteiten voor een breed publiek.

 

Sadi Maréchal

Expo Hammam. Steaming Stories

Voor zijn bijdrage aan het project Hammam. Steaming Stories. Een leuk concept dat inspeelt op verschillende zintuigen, helder informeert en tegelijk de brug maakt tussen de Westerse en Oosterse cultuur.

 

 

 

Evelien Bracke

Onderwijspakket Oude Grieken – Jonge helden

Voor haar educatieve onderzoeksproject. Vanuit haar enthousiasme voor het oud-Grieks deelt ze haar kennis met jongeren die daar misschien minder toegang toe zouden krijgen. De maatschappelijk geëngageerde en slimme aanpak wordt bijzonder gewaardeerd.

 

 

Karel Van Nieuwenhuyse, 
Marnix Beyen, Marc Boone,
Bruno De Wever,
Brigitte Meijns, Eric Vanhaute, Guy Vanthemsche

Boek Wereldgeschiedenis van Vlaanderen

Voor Wereldgeschiedenis van Vlaanderen, dat een breed publiek bereikte en een relevant naslagwerk voor toekomstige geïnteresseerde generaties zal vormen.

 

 

Karen Peynshaert

Deelname aan diverse wetenschapscommunicatie-events

De jury waardeert haar enthousiaste aanpak om ook kinderen en maatschappelijk kwetsbare groepen te betrekken.

 

 

 

 

Tom Van Daele

ePsychologie

Voor zijn project ePsychologie. Met creatief bedachte communicatie, die goed uitgewerkt werd, speelt hij in op een thema dat zeer actueel en relevant is.

 

 

 

 

 

Maarten Mees

Deelname aan diverse wetenschapscommunicatie-events

Voor zijn deelnames aan diverse events over wetenschapscommunicatie. De kwaliteit en het enthousiasme worden gewaardeerd, met de maatschappelijke relevantie van het onderwerp als bonus.

 

 

 

David Eelbode

Boek en act FUNdamental Mathematics: a voyage into the quirky universe of maths & jokes

Voor zijn boek en bijbehorende act FUNdamental Mathematics. Wetenschap en humor: het blijft een moeilijk huwelijk. Hier lukt het.