Musical over geothermie is populairste communicatieproject

17 november 2017

Ben Laenen, Francois De Schutter, David Lagrou en Dries Vos zijn door het Eos-publiek verkozen tot beste wetenschapscommunicatoren. De medewerkers van het VITO worden onderscheiden voor hun musical OntSTEMd! en de belevingsdagen op de Balmatt-site in Mol.

Dries Vos, Francois De Schutter, Ben Laenen en David Lagrou

'OntSTEMd' is een musical voor (en grotendeels ook door) jongeren tussen 10 en 13 jaar. Het wil hen sensibiliseren om een STEM richting te overwegen (Science, Technologie, Engineering en Mathematics). Op een spannende en ludieke manier wordt door middel van filmfragmenten en live muziektheater de jeugd ondergedompeld in de technologie en energie van de toekomst.

Net geen 3.500 wetenschapsfans brachten hun stem uit. Ben Laenen, Francois De Schutter, David Lagrou en Dries Vos veroverden 750 stemmen. Het viertal werd op de voet gevolgd door Filip Meysman en Huib Huyse van het project 'Curieuzeneuzen'. Zij kregen 678 stemmen voor hun populaire citizen science-project waarin Antwerpenaren de luchtkwaliteit in hun straat zelf konden onderzoeken. Op de derde plaats vinden we quasi ex aequo videoblogger Martijn Peters (355 stemmen) en Marjan Doom (350 stemmen) van de tentoonstelling ‘Post Mortem. Vesalius tussen kunst en wetenschap’.

De Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie reiken jaarlijks de “onderscheidingen wetenschapscommunicatie” uit aan wetenschappers met een uitzonderlijke verdienste in wetenschapscommunicatie. Alle vormen van wetenschapscommunicatie komen in aanmerking: boeken, projecten of activiteiten voor specifieke doelgroepen, (populariserende) artikels, lezingen, blogs, deelname aan panels, wetenschapscafés, workshops ...

Dit keer ontvingen vijftien wetenschappers of teams een onderscheiding. Iedereen kon op de Eos-website stemmen voor de Publieksfavoriet.

Bekijk hier alle laureaten: overzichtspagina