Onderzoeker krijgt verkochte Nobelprijs terug

09 december 2014 door A

De Amerikaanse wetenschapper James Watson krijgt de Nobelprijsmedaille terug die hij eerder verkocht voor circa 3,8 miljoen euro.

De Amerikaanse wetenschapper James Watson krijgt de Nobelprijsmedaille terug die hij eerder verkocht voor circa 3,8 miljoen euro. De nieuwe eigenaar, de steenrijke Rus Alisher Oesmanov, noemde het "onacceptabel" dat de wetenschapper een dergelijke prijs van de hand deed.

Watson kreeg de prijs in 1962 voor zijn onderzoek naar de structuur van DNA. Hij liet de medaille begin december veilen in New York, maar de koper was tot dusver onbekend. Oesmanov onthulde dinsdag dat hij de nieuwe eigenaar is van de medaille, maar niet van plan is de onderscheiding te houden.

"Het werk van dokter Watson heeft bijgedragen aan het onderzoek naar kanker, de ziekte waaraan mijn vader overleed", stelde de Rus in een verklaring. "Het is belangrijk voor me dat het geld dat ik heb uitgegeven aan de medaille wordt gebruikt om wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen. De medaille blijft bij de persoon die het verdient."